Лекарите под обсада на кашлящи и кихащи

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 26, 2018 13:42

Лекарите под обсада на кашлящи и кихащи

Грипът напомни за себе си. Това, което се коментира през последните месеци, вече трябва да се вземе насериозно, предупреждават доктори. Епидемия на това заболяване има всяка година, а се очаква в края на януари и началото на февруари да е пикът.
Потвърден е грипния щам за сезона, с името „Ямагата”. Симптомите му са болки в мускулите и ставите, отпадналост, висока температура. Лечението му да бъде само след лекарско предписание, съветват специалисти.
Заболеваемостта в региона се покачва непрекъснато, но все още е под прага, в който се обявява грипна епидемия.
Досега само в община Димитровград има такава, след като кметът Иво Димов издаде заповед за ваканция. Децата там трябва да са на училище в понеделник.
В Харманли се наблюдава увеличаване на броя на заболелите деца, които са на лечение в детско отделение. При възрастните няма голямо нарастване.
В Свиленград няма сериозно повишение на болните от простудни заболявания. От болницата съобщиха, че картината в момента не се отличава от тази, наблюдавана през други зими по това време. Все пак очакват грипа да се появи и са взели всички необходими мерки за неговото успешно лечение.
В сряда със заповед на кмета на Свиленград бе обявен за неучебен ден в СУ “Д-р Петър Берон”. Там имаха проблем с отоплителната инсталацията.
В Тополовград също няма условия за обявяване на ваканция заради грипа.

В Любимец заболелите са много, но също няма условия за обявяване на ваканция.
Същото е положението и в ивайловградска община.
В сряда, 24 януари общо за областта 24% ученици отсъстваха от училище, най-вероятно заради грип или от уплахата, да не се заразят с него. Процентът в различните населени места бе различен, на някои бе 12.
Обявяването на епидемия става след достигането на 277 човека на 10 000 души.
От РЗИ уточниха, че предписание с препоръка за обявяването на грипна ваканция може да се издаде при отсъстващи 30% от учениците. Тя може да бъде обявена от общинските кметове, които имат право да издадат заповед до 3 неучебни дни.

Как да различим грипа от обикновена настинка?

При настинка болният се чувства просто не разположен, а рязкото начало на грипа е с много висока температура, болки отпадналост. Симптомите са кихане, кашлица и температура до 38,3. Диагнозата грипът се поставя само след вирусологично изследване.
Това, което отличава грипа от обикновената настинка е рязко влошаване в рамките на 2-3 часа, докато при настинката болният все още е работоспособен. Усложненията зависят от това какъв е щама на грипа. Едните атакуват нервна система, другите бял дроб. При хроничните болести всичко се влошава, когато се хване това заболяване. Хората с хроничен бронхит, със сърдечно съдови заболявания го усещат, където са им най-слабите места, за това топротича най-тежко при възрастните хора. Затова не подценявайте грипа, защото от него се умира.

снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 26, 2018 13:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 919 108 преглеждания