Лекарите под обсада на кашлящи и кихащи

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 26, 2018 13:42

Лекарите под обсада на кашлящи и кихащи

Акценти

  • Дали „Ямагата“ ще доведе до епидемия, докторите все още не могат да кажат

Свързани публикации

Грипът напомни за себе си. Това, което се коментира през последните месеци, вече трябва да се вземе насериозно, предупреждават доктори. Епидемия на това заболяване има всяка година, а се очаква в края на януари и началото на февруари да е пикът.
Потвърден е грипния щам за сезона, с името „Ямагата”. Симптомите му са болки в мускулите и ставите, отпадналост, висока температура. Лечението му да бъде само след лекарско предписание, съветват специалисти.
Заболеваемостта в региона се покачва непрекъснато, но все още е под прага, в който се обявява грипна епидемия.
Досега само в община Димитровград има такава, след като кметът Иво Димов издаде заповед за ваканция. Децата там трябва да са на училище в понеделник.
В Харманли се наблюдава увеличаване на броя на заболелите деца, които са на лечение в детско отделение. При възрастните няма голямо нарастване.
В Свиленград няма сериозно повишение на болните от простудни заболявания. От болницата съобщиха, че картината в момента не се отличава от тази, наблюдавана през други зими по това време. Все пак очакват грипа да се появи и са взели всички необходими мерки за неговото успешно лечение.
В сряда със заповед на кмета на Свиленград бе обявен за неучебен ден в СУ “Д-р Петър Берон”. Там имаха проблем с отоплителната инсталацията.
В Тополовград също няма условия за обявяване на ваканция заради грипа.

В Любимец заболелите са много, но също няма условия за обявяване на ваканция.
Същото е положението и в ивайловградска община.
В сряда, 24 януари общо за областта 24% ученици отсъстваха от училище, най-вероятно заради грип или от уплахата, да не се заразят с него. Процентът в различните населени места бе различен, на някои бе 12.
Обявяването на епидемия става след достигането на 277 човека на 10 000 души.
От РЗИ уточниха, че предписание с препоръка за обявяването на грипна ваканция може да се издаде при отсъстващи 30% от учениците. Тя може да бъде обявена от общинските кметове, които имат право да издадат заповед до 3 неучебни дни.

Как да различим грипа от обикновена настинка?

При настинка болният се чувства просто не разположен, а рязкото начало на грипа е с много висока температура, болки отпадналост. Симптомите са кихане, кашлица и температура до 38,3. Диагнозата грипът се поставя само след вирусологично изследване.
Това, което отличава грипа от обикновената настинка е рязко влошаване в рамките на 2-3 часа, докато при настинката болният все още е работоспособен. Усложненията зависят от това какъв е щама на грипа. Едните атакуват нервна система, другите бял дроб. При хроничните болести всичко се влошава, когато се хване това заболяване. Хората с хроничен бронхит, със сърдечно съдови заболявания го усещат, където са им най-слабите места, за това топротича най-тежко при възрастните хора. Затова не подценявайте грипа, защото от него се умира.

снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 26, 2018 13:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама