Старата рана на Симеоновград – болницата, отново започна да кърви

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 30, 2014 09:01

Старата рана на Симеоновград –  болницата, отново започна да кърви

Освен перманентаната беда, която тормози фалиралата болница на Симеоновград, сега над нея надвисна още една. Лекарите, които работят в сградата й, надигнаха глас срещу увеличените наеми на помещенията, които ползват.  Те направиха свое искане в 6 точки, пратиха го до кмета, ОбС, областния управител, директора на РЗОК и до управителя на „Хипократ“  ЕООД. В него изразяват категорично своето несъгласие с увеличението.
От общината обясниха, че тези пари са им нужни единствено, за да покриват разходите по  поддръжката на сградата. Освен това, имало висяща сметка за вода, която трябва да се плати. Тъй като сградата се стопанисва от търговско дружество, това не може да се направи от ОбА.
Следващата стъпка на протестиращите бе да се появят в сайта  haskovo.net и да обяснят драмата, която според тях предстои. Там стоматологът Гено Василев (кмет на Симеоновград от 1999 до 2003 г.) заявява:  „Обидно е, защото местната власт не цени тези, които работят за здравето на хората й. Пък и Симеоновград е един празен град и лесно може да се наеме една гарсониера за 50-70 лв. Вероятно и аз така ще направя.“
В материала в медията се споменава и увеличението на заплатите на кмета и съветниците.
По това време, по вратите на кабинетите бяха разлепени надписи, че прекратяват работа, а други едва ли не сатанизираха кмета и други от ОбА.
Провеждащите се избори не бяха най-подходящият момент, за да се коментира този проблем от двете страни. Понеже той ескалира, а в малкия град интригите са основна тема за разговор, въпросът бе поставен за разглеждане на предстоящата сесия на ОбС, която се проведе в сряда, 28 май. Там бе изнесена информация за цялостното състояние на болницата през последните 10 години. В таблица са показани и наемите, които са се плащали от наемателите – лекари.
Подобна тема се разглежда от съветниците за 5 или 6 път, а дебатите и този път не бяха особено ползотворни, защото търговското дружество „Хипократ“  ЕООД, което стопанисва сградата на болницата, е в трайна неплатежоспособност, заради многото дългове, които се увеличават непрекъснато, а местните парламентаристи могат само безучастно да наблюдават как сградата се разпарчатосва.
Юристът Митко Христозов обясни, че болницата е поставена на колене, защото кредитори имали изпълнителни листове, а съдия изпълнителят започвал да прави опис на самата сграда.
Той обясни, че бившият управител е усвоил кредит при неизгодни условия. „Забелязали сме пороци в самия договор, който ще бъде атакуван, но шансовете са малки.” Наказателното производство срещу бившия управител е спряно заради липсата на последния.
Дружеството, на което общината е собственост, е в изключително тежка ситуация и съдебните изпълнители могат да продават на безценица, като в такъв случай дългът пак ще си остане към дружеството, но няма да има сграда.
Обясни, че увеличеният наем е продиктуван от необходимите средства за издръжка на самото заведение.
На сесията присъстваха и няколко лекари. Д-р Гено Василев разбра, че има желание за диалог  от двете страни и очакват от кмета да ги покани да обсъдят договор. По-късно стана ясно, че срещата ще бъде в събота, 31 май, в ранния следобед.
Последваха дебати, повечето от които бяха несвързани с действителното състояние на  здравното заведение. Интересното е, че всички 13 съветници са гласували „за“ увеличението на наема в болницата, а сега някои се явяват защитници на лекарите.
Съветникът Димитър Симеонов прикани двама от тях – Дончо Донков и Милана Рангелова, да не правят на ощипани госпожици. „Защо госпожа Рангелова, която е гласувала решението за наем, се прави, че днес научава за това“. Защо господин Донков отново пита за неща, на които му е било отговорено няколко пъти. Това са риторични въпроси, на които не искаме да се отговаря.“
Според него, с проблема с наемите е бил създаден фронт срещу съветниците и срещу кмета на общината.
Дончо Донков прикани колегите си: „Преди да поискаме нещо, трябва да попитаме какво сме дали“. Той се представи като магистър по икономика и според него не било нормално да дават ¼ от сградата, а да искат с парите от наема да се поддържа цялата.
В изказванията бяха засегнати и други проблеми, които не са оправени от общината. Той намеси минералната вода в Троян и боклуците, паднали по неговия покрив след ремонта на Дневния център.
Антон Петров го обвини, че в словесните си излияния вади думи от контекста на дадено изказване, цитира неща, които не могат да се проверят в момента. „Не го казвате на комисията, където може това да се провери и ще бъдете опроверган. Вие просто искате да блеснете пред медиите“, са неговите думи. Обясни, че три сесии вече се коментирало за неговите въпроси.

Светла Стоева предложи нещо, което бе прието с разнопосочни настроения от съветниците. Припомни, че никой не си е позволил да оспори социалния ефект от дейността на лекарите, но те са наематели и следва да плащат за наема.
„В случая не става въпрос да ограничаваме правата им, като ги натоварваме с по-високи такси. Предлагам ОбС да вземе друго решение, поне докато се постигне споразумение. Сумата за ток и вода на болницата да бъде покривана от заплатите на общинските съветници, това е около 60 лева на човек.  Ако не се съгласят всички, моята заплата като общински съветник от момента, в който стане 420 лева ще я давам да покривам тези разходи. Но понеже тя няма да стане, ще я покривам със заплатата от другата си работа, която имам също има хуманен и социален аспект.“ (Стоева е тя е учител, който е директор на училище б.р.)
Стана ясно, че това не може да бъде облечено в юридическа форма, а и би било унижение за лекарите.
Дискусиите за наемите продължиха и след сесията, а се оказа, че никой не знае от къде е дошъл проблемът. Никой не се е карал с лекарите. Те са убедени, че медиците не се оплакват толкова заради увеличението, а има друга причина. Изказа се предположение, че те са били обидени от факта, че никой не ги е питал, когато са увеличили наема.
Този изкуствено надут проблем вероятно ще бъде разрешен прагматично в събота, но другият, за многото дългове, остава. Това означава, че сградата на болницата ще бъде разпродадена на части, а с парите ще бъдат удовлетворени част от исканията на кредиторите. Те обаче няма да стигнат и от общинския бюджет ще трябва да бъдат отделени още пари.

Документи за подписани договори с медиците има от 2003 година. До 2010 година са се заплащали лихви от 12.5% за просрочени задължения, 10% вода от общата фактура, 15% ток от общата фактура, плаща се наем на медицински и немедицински инвентар.
От 2010 година се плаща само за площ, вода по контролни водомери, ток по собствени партиди, не заплащат оборудване.
От справката, която бе предоставена от управителя д-р Красимира Стойкова, става ясно, че средно наемите са варирали според квадратурата от 40 до 100 лева.
От 2010 до 2013 г. падат и те плащат от 2 до 10 лева за помещенията си.
През 2014 г. наемите са увеличени средно от 40 до 100 лева.
Някои от лекарите са ползвали безвъзмездно и здравните служби в селата Свирково и Тянево.

Исканията на  медиците са в 6 точки

В тях те изразяват несъгласие с повишение на наемите на лекарските кабинети, продиктувано от Решение на ОбС. Наемателите, извършили ремонти, които не са дребни поправки, искат да им бъде намален от наемите.
В исканията на медиците се заявява, че тяхната дейност е изключително важна за здравето на гражданите и не би трябвало на преден план да се изтъква търговския характер на дейността им. Нелогично е наемът да се увеличи на 1000%, допускат това да стане най-много със 100%. Според тях преустановяването на тяхната дейност ще има негативен социален, здравен и политически ефект. Ще има и недоволство сред населението.
В случай, че техните искания не бъдат приети, ще бъдат принудени да потърсят други помещения в града, или изнесат от него. Ядосаните медици предупреждават, че всеки един от тях ще предприеме съдебни действия в защита правата си, което считат, че не е в интерес за никой от страните.

От къде тръгнаха проблемите на болницата през далечната 2003 година ще разберете в следващ брой.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 30, 2014 09:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама