Евроизборите пренаредиха политическото пространство, засега

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 31, 2014 15:15

Евроизборите пренаредиха политическото  пространство, засега

ГЕРБ е първа политическа сила в област Хасково показват резултатите от евроизборите в неделя. Партията е получила 27,96% от гласовете, става ясно от окончателните данни на ЦИК.

След тях е ДПС с 23,55%, трети са Коалиция за България (КБ) с 18,72%, а четвърти – България без цензура (ББЦ ) с 12,37%. 3,62% от гласовете печели АБВ, а 3.48% е резултатът на НФСБ. Реформаторският блок получава 2,8%, а Атака – 2,56%.

Останалите партии и коалиции имат доверието на по-малко от 1% от гласувалите жители на област Хасково. Валидните бюлетини в региона са 83 366, а недействителните – 5 515.
Партията на Бойко Борисов победи и в Димитровград. Там за тях са гласували 5 400 души, а за червените са си дали гласа 4 483, ББЦ събира 2 192, а ДПС – 1 138.
Свиленград също се довери на ГЕРБ и за него гласуваха 1 606 души, втори са КБ – 1 506, ББЦ има 1 068, а ДПС – 1 572.
В Харманли ГЕРБ за пръв път е политическа сила №1 и за нея гласуваха 1 893 души, КБ получи 1 765 валидни бюлетини, трети са ДПС с 1 392, а ББЦ имат 1 168 гласа.
В Тополовград ГЕРБ има 1 133 гласа. След тях е БСП – 926 гласа, трети са ББЦ, а четвърти – ДПС с 433 гласа, необичайно висока цифра за сакарския град.
В Симеоновград ГЕРБ остава трета, като за партията са гласували 625 души. Първи са Коалиция за България с 759, втори са ББЦ – 634, а четвърти ДПС – 356. Този резултат е разочароващ за хората на Бойко Борисов, защото именно отцепили се от ГЕРБ имат най-голяма заслуга за него. Те най-напред отидоха при БАСТА, където бе пре-дишният лидер на ГЕРБ за Хасково – Иван Петров, а след това всички станаха фенове на Бареков. Където и да са, техните лидери владеят ромските гласове, които доведоха до този резултат.
Някои от работещите в “Марица Изток” се оплакаха, че техните работодатели са ги заплашвали, че ако в Симеоновград не получат необходимите гласове за партията, която в момента е на власт, част от тях, ще бъдат съкратени чрез жребий. Някои са получили по 50 лева допълнително към заплатата си.
Интересна ситуация наблюдавахме в с. Шишманово, Харманлийско. Хората там винаги са давали гласа си за ДПС както стана и сега. Но разликата с други избори е, че този път гласувалите бяха по-малко. Броят на избирателите е 446, но гласа си дадоха само 179. От тях за ДПС са 160. ББЦ е с 6 гласа, а Коалиция за България има само 1. Дали местните хора са се усетили, че тяхната партия ги мами вече дълги години и са решили да я бойкотират, ще стане ясно на следващите избори.

В пострадалото от наводнение село Бисер ГЕРБ събра 180 бюлетини, БСП имат 35 гласа. ДПС – 28, а ББЦ – 19. Там избирателите не са забравили, че по времето на Борисов се направиха нови къщи.

В село Върбово, където кметът на селото е втори мандат, избран от ВМРО, за неговата партия са гласували едва няколко човека. Тя е в коалиция с България без цензура. При преференциалното гласуване техните симпатизанти трябваше да зачертаят името на Ангел Джамбазки, но избирателите, които го направиха, са по-малко от пръстите на едната ръка. Там Коалиция за България има 28 гласа, а ДПС 29.

Валентина Димулска, лидер на ГЕРБ – Харманли

Благодарим на всички вас, които повярвахте и дадохте своето доверие на ПП ГЕРБ. Затова заедно трябва да се поздравим с успеха, който постигнахме – да сме първа политическа сила и в община Харманли. Тази победа е изключително забележителна, постигната с морална и доблестна кампания. От 25 май Градът на Белоногата грейна в синьо на картата на Европа, независимо от страха и огромните количества купени гласове. Посланието е ясно – Харманли има бъдеще в Европа.

Минка Стоянова, председател на общинската организация на БСП – Харманли

Определям представянето ни като загуба. Печелившите в Харманли са ДПС и ББЦ. ГЕРБ, макар да са първа политическа сила, има отлив от гласове от предишни избори.
Поздравявам победителите, защото за мен цифрите говорят ясно и красноречиво.
Тези избори бяха състезание между организации и структури, не толкова за мнението на гражданите. Явно, че са оказали влияние и други фактори, макар че са европейски.
Ние сме си виновни за всичко. Подценихме ситуацията, не всички дадоха от себе си достатъчно като ангажимент, като отношение и работа. Затова резултатът е напълно закономерен, изненади няма.
От тук нататък да се надяваме, че ще се мобилизираме за следващите избори и отново ще бъдем първа политическа сила. Имаме го ресурса, знаем как да го направим и аз, и екипът ми.
Ние, като ръководство, си свършихме работата, но ако членовете и симпатизантите смятат по същия начин да работят за следващите избори, обещаваме резултатът да е същият, като сегашният.
Мобилизираме се, работим, нищо драматично не се е случило. Ние сме печелили и губили с много, правим си анализите, взимаме си поука и продължаваме. Смятаме да се мобилизираме, за да спечелим, както сме го правили.
Поздравявам тези, които са направили някакво усилие и са отишли да гласуват и си казват мнението, за да имат основания после да критикуват и да изискват.

Павел Полихронов, лидер на БСП – Симеоновград

Резултатът в Симеоновград се дължи на това, че успяхме да вдъхнем вярата на хората, че БСП в града има някакво бъдеще. Пред хората излязохме с ясна и точна алтернатива за по-нататъшната работа като партия, която ще следвам и евентуално даже и при изборите за местната власт. Мисля, че с доверието, което ние дадохме, със своите действия хората ни повярваха и затова гласуваха за нас.
Ние слязохме сред хората, защото не живеем с манията за величие, за нас властта не е приоритет, за нас е по-важно отношението към хората.

Мария Атанасова, общински лидер на ГЕРБ – Тополовград

Доволна съм от резултатите, които постигна ГЕРБ цяло. При тези избори стана ясно, че нещо се е променило в Тополовград, предвид резултатите, които постигнаха ДПС и България без цензура.

В община Хасково за ГЕРБ са гласували 9 045 души, за ДПС – 8 949, Коалиция за България събира 4 139, а България без цензура – 3 510.
В Ивайловград ГЕРБ отново е първа политическа сила с 960 гласа, за КБ са гласували 744 души, за ББЦ – 227, а за ДПС 308.
В Стамболово ДПС са с 2 189 гласа, след това са ГЕРБ с 251, следва КБ със 170 и ББЦ със 113.
В Маджарово от 1583 избиратели ДПС имат 404 и са първи, 152 са гласували за ГЕРБ, КБ е с 90, а ББЦ с 94.

32.18

процента е избирателната аткивност на изборите за депутати за Европарламент в хасковска област. За страната активността е 29.97%. Най-много избиратели са гласували за ГЕРБ – 30.40%. Много след него са Коалиция за България със 18.94%. Плътно зад тях (засега) са ДПС с 17.26%. Четвърти е новият политически проект, зад който стоят много милиони – България без цензура на Береков, с 10.66%.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 31, 2014 15:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама