Евроизборите пренаредиха политическото пространство, засега

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 31, 2014 15:15

Евроизборите пренаредиха политическото  пространство, засега

ГЕРБ е първа политическа сила в област Хасково показват резултатите от евроизборите в неделя. Партията е получила 27,96% от гласовете, става ясно от окончателните данни на ЦИК.

След тях е ДПС с 23,55%, трети са Коалиция за България (КБ) с 18,72%, а четвърти – България без цензура (ББЦ ) с 12,37%. 3,62% от гласовете печели АБВ, а 3.48% е резултатът на НФСБ. Реформаторският блок получава 2,8%, а Атака – 2,56%.

Останалите партии и коалиции имат доверието на по-малко от 1% от гласувалите жители на област Хасково. Валидните бюлетини в региона са 83 366, а недействителните – 5 515.
Партията на Бойко Борисов победи и в Димитровград. Там за тях са гласували 5 400 души, а за червените са си дали гласа 4 483, ББЦ събира 2 192, а ДПС – 1 138.
Свиленград също се довери на ГЕРБ и за него гласуваха 1 606 души, втори са КБ – 1 506, ББЦ има 1 068, а ДПС – 1 572.
В Харманли ГЕРБ за пръв път е политическа сила №1 и за нея гласуваха 1 893 души, КБ получи 1 765 валидни бюлетини, трети са ДПС с 1 392, а ББЦ имат 1 168 гласа.
В Тополовград ГЕРБ има 1 133 гласа. След тях е БСП – 926 гласа, трети са ББЦ, а четвърти – ДПС с 433 гласа, необичайно висока цифра за сакарския град.
В Симеоновград ГЕРБ остава трета, като за партията са гласували 625 души. Първи са Коалиция за България с 759, втори са ББЦ – 634, а четвърти ДПС – 356. Този резултат е разочароващ за хората на Бойко Борисов, защото именно отцепили се от ГЕРБ имат най-голяма заслуга за него. Те най-напред отидоха при БАСТА, където бе пре-дишният лидер на ГЕРБ за Хасково – Иван Петров, а след това всички станаха фенове на Бареков. Където и да са, техните лидери владеят ромските гласове, които доведоха до този резултат.
Някои от работещите в “Марица Изток” се оплакаха, че техните работодатели са ги заплашвали, че ако в Симеоновград не получат необходимите гласове за партията, която в момента е на власт, част от тях, ще бъдат съкратени чрез жребий. Някои са получили по 50 лева допълнително към заплатата си.
Интересна ситуация наблюдавахме в с. Шишманово, Харманлийско. Хората там винаги са давали гласа си за ДПС както стана и сега. Но разликата с други избори е, че този път гласувалите бяха по-малко. Броят на избирателите е 446, но гласа си дадоха само 179. От тях за ДПС са 160. ББЦ е с 6 гласа, а Коалиция за България има само 1. Дали местните хора са се усетили, че тяхната партия ги мами вече дълги години и са решили да я бойкотират, ще стане ясно на следващите избори.

В пострадалото от наводнение село Бисер ГЕРБ събра 180 бюлетини, БСП имат 35 гласа. ДПС – 28, а ББЦ – 19. Там избирателите не са забравили, че по времето на Борисов се направиха нови къщи.

В село Върбово, където кметът на селото е втори мандат, избран от ВМРО, за неговата партия са гласували едва няколко човека. Тя е в коалиция с България без цензура. При преференциалното гласуване техните симпатизанти трябваше да зачертаят името на Ангел Джамбазки, но избирателите, които го направиха, са по-малко от пръстите на едната ръка. Там Коалиция за България има 28 гласа, а ДПС 29.

Валентина Димулска, лидер на ГЕРБ – Харманли

Благодарим на всички вас, които повярвахте и дадохте своето доверие на ПП ГЕРБ. Затова заедно трябва да се поздравим с успеха, който постигнахме – да сме първа политическа сила и в община Харманли. Тази победа е изключително забележителна, постигната с морална и доблестна кампания. От 25 май Градът на Белоногата грейна в синьо на картата на Европа, независимо от страха и огромните количества купени гласове. Посланието е ясно – Харманли има бъдеще в Европа.

Минка Стоянова, председател на общинската организация на БСП – Харманли

Определям представянето ни като загуба. Печелившите в Харманли са ДПС и ББЦ. ГЕРБ, макар да са първа политическа сила, има отлив от гласове от предишни избори.
Поздравявам победителите, защото за мен цифрите говорят ясно и красноречиво.
Тези избори бяха състезание между организации и структури, не толкова за мнението на гражданите. Явно, че са оказали влияние и други фактори, макар че са европейски.
Ние сме си виновни за всичко. Подценихме ситуацията, не всички дадоха от себе си достатъчно като ангажимент, като отношение и работа. Затова резултатът е напълно закономерен, изненади няма.
От тук нататък да се надяваме, че ще се мобилизираме за следващите избори и отново ще бъдем първа политическа сила. Имаме го ресурса, знаем как да го направим и аз, и екипът ми.
Ние, като ръководство, си свършихме работата, но ако членовете и симпатизантите смятат по същия начин да работят за следващите избори, обещаваме резултатът да е същият, като сегашният.
Мобилизираме се, работим, нищо драматично не се е случило. Ние сме печелили и губили с много, правим си анализите, взимаме си поука и продължаваме. Смятаме да се мобилизираме, за да спечелим, както сме го правили.
Поздравявам тези, които са направили някакво усилие и са отишли да гласуват и си казват мнението, за да имат основания после да критикуват и да изискват.

Павел Полихронов, лидер на БСП – Симеоновград

Резултатът в Симеоновград се дължи на това, че успяхме да вдъхнем вярата на хората, че БСП в града има някакво бъдеще. Пред хората излязохме с ясна и точна алтернатива за по-нататъшната работа като партия, която ще следвам и евентуално даже и при изборите за местната власт. Мисля, че с доверието, което ние дадохме, със своите действия хората ни повярваха и затова гласуваха за нас.
Ние слязохме сред хората, защото не живеем с манията за величие, за нас властта не е приоритет, за нас е по-важно отношението към хората.

Мария Атанасова, общински лидер на ГЕРБ – Тополовград

Доволна съм от резултатите, които постигна ГЕРБ цяло. При тези избори стана ясно, че нещо се е променило в Тополовград, предвид резултатите, които постигнаха ДПС и България без цензура.

В община Хасково за ГЕРБ са гласували 9 045 души, за ДПС – 8 949, Коалиция за България събира 4 139, а България без цензура – 3 510.
В Ивайловград ГЕРБ отново е първа политическа сила с 960 гласа, за КБ са гласували 744 души, за ББЦ – 227, а за ДПС 308.
В Стамболово ДПС са с 2 189 гласа, след това са ГЕРБ с 251, следва КБ със 170 и ББЦ със 113.
В Маджарово от 1583 избиратели ДПС имат 404 и са първи, 152 са гласували за ГЕРБ, КБ е с 90, а ББЦ с 94.

32.18

процента е избирателната аткивност на изборите за депутати за Европарламент в хасковска област. За страната активността е 29.97%. Най-много избиратели са гласували за ГЕРБ – 30.40%. Много след него са Коалиция за България със 18.94%. Плътно зад тях (засега) са ДПС с 17.26%. Четвърти е новият политически проект, зад който стоят много милиони – България без цензура на Береков, с 10.66%.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 31, 2014 15:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.