На Мезек свистяха копия и стрели от лъкове

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 2, 2019 10:12

На Мезек свистяха копия  и стрели от лъкове

Етюди от живота на император Юстиниан и императрица Теодора и други величия от Древността бяха пресъздадени на византийска крепост Неутзикон, край с. Мезек, Два дни, на 1 и 2 юни, доброволци, облечени във военни дрехи, въоръжени с мечове и други оръжия от X–XIV век участваха в битки, водени от древните во̀ини. Други показваха облекла, трети представяха храни, бита и занаятите.
През първия ден артисти от Театрално студио Iuvenes представиха етюди от живота на византийския император Юстиниан и съпругата му Теодора, българските владетели Борис и Ана, Калоян и Целгуба, Йоан Цимисхий и Анастасо Теофано.
Оргянизирано бе ателие, където бяха изложени древни облекла, с които посетителите можеха да преобразяват като средновековен цар, или воини и да си направят селфи.
Друга атракция показа различни видове военни сцени, каквито са се водели преди повече от 1 000 години по тези земи. Мъжете бяха облечени в характерните доспехи, въоръжение и снаряжение от древността. Демонстрираха средновековна битка.
Някои от посетителите можеха да стрелят с лък. На територията на най-запазената средновековна крепост в България бе изграден лагер, копие на този от древността.
Възстановки и арт кътове показваха как са живели предшествениците ни по времето на българските царе Асен и Калоян, когато кръстоносците на Балдуин Фландърски са прекосявали нашите земи са били победени край друго свиленградско село Маточина.
Посетителите се потопиха в музей на открито, срещайки се с бита, живота, веселието и игрите на Средновековието. Те се включиха в характерни за времето игри, разглеждаха оръжия, изработваха кукли, накити, грънци, опитваха медовина (медено вино – алкохолна напитка, която се прави от мед и вода посредством ферментация с дрожди).
Събитието се нарича „Средновековен фестивал Мезек“ и бе организирано от община Свиленград. В него участваха Сдружение за исторически възстановки „Чигот“, Театрално студио Iuvenes към Център за изкуства, култура и образование „София”, Национална занаятчийска камара.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 2, 2019 10:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.