На Мезек свистяха копия и стрели от лъкове

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 2, 2019 10:12

На Мезек свистяха копия  и стрели от лъкове

Етюди от живота на император Юстиниан и императрица Теодора и други величия от Древността бяха пресъздадени на византийска крепост Неутзикон, край с. Мезек, Два дни, на 1 и 2 юни, доброволци, облечени във военни дрехи, въоръжени с мечове и други оръжия от X–XIV век участваха в битки, водени от древните во̀ини. Други показваха облекла, трети представяха храни, бита и занаятите.
През първия ден артисти от Театрално студио Iuvenes представиха етюди от живота на византийския император Юстиниан и съпругата му Теодора, българските владетели Борис и Ана, Калоян и Целгуба, Йоан Цимисхий и Анастасо Теофано.
Оргянизирано бе ателие, където бяха изложени древни облекла, с които посетителите можеха да преобразяват като средновековен цар, или воини и да си направят селфи.
Друга атракция показа различни видове военни сцени, каквито са се водели преди повече от 1 000 години по тези земи. Мъжете бяха облечени в характерните доспехи, въоръжение и снаряжение от древността. Демонстрираха средновековна битка.
Някои от посетителите можеха да стрелят с лък. На територията на най-запазената средновековна крепост в България бе изграден лагер, копие на този от древността.
Възстановки и арт кътове показваха как са живели предшествениците ни по времето на българските царе Асен и Калоян, когато кръстоносците на Балдуин Фландърски са прекосявали нашите земи са били победени край друго свиленградско село Маточина.
Посетителите се потопиха в музей на открито, срещайки се с бита, живота, веселието и игрите на Средновековието. Те се включиха в характерни за времето игри, разглеждаха оръжия, изработваха кукли, накити, грънци, опитваха медовина (медено вино – алкохолна напитка, която се прави от мед и вода посредством ферментация с дрожди).
Събитието се нарича „Средновековен фестивал Мезек“ и бе организирано от община Свиленград. В него участваха Сдружение за исторически възстановки „Чигот“, Театрално студио Iuvenes към Център за изкуства, култура и образование „София”, Национална занаятчийска камара.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 2, 2019 10:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама