Симеоновградски ученици участваха в Урок по родолюбие

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 14, 2016 10:59

Симеоновградски ученици участваха  в Урок по родолюбие

Урок по родолюбие пред паметника на площад „Шейновски“ в Симеоновград изнесе учителката Мария Палазова. Деца от шестите класове поставиха цветя в знак на уважение и припомниха някои факти от историята.
Военните паметници са символ на хилядите знайни и незнайни гробове на българските воини. Те са общо 1697 в 1213 селища на страната.
Симеоновград е един от градовете, където има такъв паметник.
След Освобождението за 60 години България води пет войни. В тях загиват около 200 000 български воини и около половин милион са ранени, осакатени, или безследно изчезнали. Балканите са място на две Балкански и две световни войни. С малки изключения загиналите са погребвани на бойните полета. След всяка война България гради нови паметници. След войните гробовете, които не са в нашите граници, са заличени.
Близките на загиналите имат потребност от паметници в родните места, за да могат в деня на смъртта и на Задушница да запалят свещица, да сложат цвете и да се докоснат до душите на загиналите.
“След всички войни на България й остават само очите, за да оплаква своята историческа съдба”. С тези думи децата завършиха рецитала си.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 14, 2016 10:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.