Падна още един „паметник на културата“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 14, 2016 12:40

Падна още един „паметник на културата“

Акценти

 • Националният документален архив на института също е само на хартия
 • От общо 19 хиляди обекта на недвижимо културно наследство из страната, само няколкостотин - онези от национално и световно значение, са онлайн.

Свързани публикации

Стара къща в Харманли започна да пада и от общината затвориха тротоара пред нея. Обитаваше се от мъж със здравословни проблеми, който е бил изведен навреме. Тя, също като Тютюневия склад, фигурира в списък за проучване, за да се удостовери дали е паметник на културата. Направен е от арх. Елена Конярска през 1977 година, предвид влизането в сила на нов Градоустройствен план на Харманли. Рушащата се къща е била на Господин Бакалов и е регистрирана на „Янко Сакъзов“ 13 (бивша В. Коларов“ 13).

Списъкът, който от Министерството на културата публикуваха през миналата седмица, е сензацията, която накара всички централни медии да тиражират новината, че Тютюневият склад в Харманли е паметник на културата. Че лоши хора са го разрушили и само един загрижен гражданин е сигнализирал за това. В списъка на Министерството са изписани адресите на 39 сгради на територията на Харманли. Процедурата по определянето им като паметници на културата не е завършена и не е издаден документ, че са такива. В същото време в регистрите на ведомството не фигурират такива емблематични сгради като бившето кино и други тютюневи складове.

В галерията ви предлагаме снимки на всички тези обекти, как са изглеждали преди години и сега. Едни са ремонтирани, други – западнали, а трети вече ги няма. Всичко, което се е случило на тези обекти, е в нарушение на закона, според който по такива обекти може да се работи само след разрешение на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 14, 2016 12:40
Напиши коментар

11 Коментара

 1. оажа май 4, 13:17

  Господине, това дето сте го съобщил, че къщата е била на //НЕЙКО СИНГЕРА// не е верно. Къщата бе на АЛЕКСАНДЪР ГОЧЕВ, който бе от село КОНСТАНТИНОВО, до Харманли и там имаше брат. Александър Гочев бе представител на фирмата СИНГЕР за шевни машини и се занимаваше с ремонт и продажба на шевни машини. Неговата съпруга бе ТОДОРА и имат син ЦВЕТКО и дъщеря ЛИЛА в град Стара Загора. Александър Гочев бе в настоятелството на велосипедният клуб на Харманли. Сбирките му ставаха пред сградата на музеят / между полицията съда и днешната БИЛА/. А най-красивата къща бе до училището, къщата на ХАДЖИБАНЕВ, която вътре бе изрисувана. Тази къща бе много красива и ценна но бе нарочно занемарена и унищожена.

  Отговори на този коментар
 2. ценител март 18, 15:21

  Защо от музея не са направи нищо за тези сгради ? Има ли там човек който да следи за тези работи ?

  Отговори на този коментар
  • fftr март 18, 19:43

   има има гн. Естет нарича се ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО,само ,че преди около 70 г. от съветския съюз дойде в България една много коварна зараза,и то взе че умря……

   Отговори на този коментар
 3. harman март 17, 12:03

  Ако всяка стара къща се обявява за паметник на културата докъде ще стигнем…..

  Отговори на този коментар
 4. Svetla Gotchev март 17, 04:10

  То културата е срината в България, какво остава за паметниците и.

  Отговори на този коментар
 5. fftr март 15, 19:12

  Иване ,ако това е ирония те поздравявам. Не може държавата да обявява някакви си съборетени за паметници и то забележи на КУЛТУРАТА.Ако такава ни е културата като тези развалини……Това е по скоро паметник на безхаберието и тюмурутлъка на чиновниците.Не се упражнявайте в словоблудство към кмета ,министъра на културата и прочие,те са временни.Културата по презумция поне де ,трябва да е вечна.Нещата опират до манталитет,чип,синдром на неудачника и както си искате го дефинирайте.По нашенски циганска работа……..да се чете Българска.

  Отговори на този коментар
 6. adrqna koleva март 15, 16:38

  too sabooriha naii golqmata i krasiva ka6ta v grada na haddjibanevite…eto tova be6e pametnik na kyltyrata

  Отговори на този коментар
 7. Mytak март 14, 22:19

  Не може архитекта на общината да ня ма документи за сградите които са паметници на културата.Ако си мълчи значи и сегашните са като предишните.Всичко друго е мъгла за заблуда на простолюдието.

  Отговори на този коментар
 8. Mytak март 14, 22:12

  А има юи архитект в тази община. Той не може да не знае кои са паметниците на културата в града или не може да няма документи за тях.Ако не знае няма работа там.

  Отговори на този коментар
 9. яяяя март 14, 15:10

  Щом са държавни паметници на културата защо се птодават на частни лица а частните имоти защи не се реставрират с помощ от държавата

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама