Симеоновградчани питат кога ще имат редовно и качествена вода

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 11, 2019 08:24

Симеоновградчани питат кога ще  имат редовно и качествена вода

Защо водата в чешмите идва, когато си иска, а когато я има, е негодна за пиене, миене и пране. Това бе малка част от въпросите, които граждани на Симеоновград отправиха към управителя на ВиК – Хасково, инж. Тодор Марков. Той бе на среща, състояла се в общината, а на нея ядосани клиенти на дружеството, което той управлява, го атакуваха с въпроси.
Диляна Гогова каза, че има отговор от РЗИ – Хасково, от където потвърждават, че от 2007 година питейната им вода е негодна за битови нужди. Тя призова с общи усилия – на ВиК, на Община и граждани да се направи необходимото, този проблем да се реши. “Проблемът не е от десет години, а е от много по-назад във времето. В дадени моменти по водопровода тече мътна вода и се налага да сменяме бойлери, казанчета и уреди.“ В края на изказването си тя поиска поиска от ВиК, след като водата им не отговаря на изискванията, да я плащат на по-ниски цени.
Отговорът на инж. Марков е, че цената се опре деля от ДКВЕР, а неговото дружество може да доставя само питейна вода.
Хората искаха да знаят какво установиха проучванията за нови водоизточници. На този въпрос отговори кметът Милена Рангелова. Тя уведоми гражданията, че те не са открили сериозни залежи от вода, такива, които да имат нужния дебит да захранват града.
Симеоновградчани предложиха да се изчистят водоемите, тъй като сегашните кладенци са създадени през 1982 година, а тръбопроводите са на 50-60 години. По въпроса за замърсяването на водата инж. Марков сподели: „В долното течение на Марица, във водоносния пласт има манган и не да ги изчистим, а да ги позлатим водоемите, това не решава въпроса.“ Според управителя решението за справяне на водния проблем в Симеоновград е изграждане на пречиствателна станция и подмяна на тръбите на водопроводите.
Кметът Милена Рангелова каза, че през годините според възможностите на Общината, когато се прави ремонт на някои улици, са извършвали и подмяна на водопроводите, макар това да не е достатъчно. Тя попита шефа на ВиК дали може да се назначат още водомайстори през летния сезон.
В отговор инж. Марков сподели, че проблемът със специалистите в дружеството е остър и това проличава при отстраняването на авариите. Те, освен че не достигат, се налага и да вършат и друга работа. Като пример даде, че 15 човека от ВиК в момента са ангажирани да доставят вода с водоноски по селата.
Лошото качество на водата управителят обясни с честите аварии, характерни за летния сезон. Ако се пуснат противопожарни хидранти също може да се влоши качеството на водата.
Тихомир Андонов попита защо в село Навъсен няма редовно вода, а когато има тя е със слаб дебит. Каза, че преди това са взимали от Троян, и са имали редовно вода.
Инж. Николай Каракехайов от ВиК – Хасково, обясни, че една помпа с 10 л в секунда захранва селата Навъсен, Калугерово и Пясъчево. За едно денонощие тя подавала 1000 кубика, а за месец – 30 000. От ВиК всеки месец фактурирали 3 000 кубика, тоест само 10% от добитата вода се плащала. Другото са загуби и кражби.
Жители на село Навъсен предложиха сами да си направят нов водопровод до съседно село, от където се надяват да има постоянно вода.
Докато симеоновградчани се оплакаха от спиране на водата, а жителите на Навъсен бяха недоволни от слабото й налягане, кметът на село Константиново – Димитър Дончев, каза, че за тях водата е лукс, защото за последните два месеца в техните чешми е нямало вода около 40 дни. И никой не ти казва ще дойде ли вода, няма ли да да дойде!“ Той бил от 20 години кмет и този разговор с ВиК го водят всяко лято. Учудва се защо не могат да решат проблема.
Той също не получи удовлетворителен отговор кога мъките на неговите съселяни ще свършат.

Макар и негодна, ще я плащат по 2.43 лева за кубик

През 2014 година след поредния протест срещу качеството на водата граждани изпратиха писмо до Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с искане водата им да се обяви за непитейна. За това настояваха от РЗИ и МЗ. Тук пречката е, че като такава, тя трябва да се доставя до абонатите в Симеоновград по друга мрежа, която Водното няма изградена.
Ето част от отговора на Комисия за енергийно и водно регулиране:
При все това трябва да се изясни, че ДКЕВР няма нормативни основания да укаже на ВиК ЕООД, гр. Хасково, да обособи отделна водоснабдителна система с отделна цена за доставяне на вода с непитейни качества (вода за промишлени нужди) по аналог с някои други ВиК оператори, имащи отделни цени за питейна вода и за вода за промишлени нужди. Тези дружества предоставят двете услуги по отделни и независими една от друга водопроводни мрежи. В случая със Симеоновград, във водоснабдителната мрежа, предназначена за питейно-битово водоснабдяване, се доставя вода, която има характер на непитейна вода, като в различни периоди се отчитат различни концентрации на манган, респ. различни отклонения от стандарта. Същевременно за момента няма никаква алтернатива за друг източник на вода, а пълното спиране на водоподаването е мярка, която ще доведе до много по-тежки последици както за населението, така и за състоянието на ВиК инфраструктурата (мнение, което се споделя от всички участници в работната среща).

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 11, 2019 08:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама