Никой не може да каже кога водата в чешмите ще бъде чиста и няма да спира

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 5, 2019 10:53

Никой не може да каже кога водата в чешмите ще бъде чиста и няма да спира

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #29/158, 2-8 август 2019 г.

Свързани публикации

Никой в държавата в този момент не може да отговори на най-настоятелния въпрос на гражданите за качеството на питейната вода и редовното й снабдяване. Парите, предвидени за инвестиции в тази сфера, ще изчезнат преди да са дошли.
Бе предвидено те да са по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“, но до този момент няма отпуснати никакви средства за ВиК инфраструктура. В нея бяха предвидени инвестиции за подмяна на тръбопроводи и изграждане на пречиствателни станции за питейна вода. Програмата свършва през 2020-та и няма изгледи това да стане в рамките на година.
За да се усвоят пари от Оперативните програми, се създадоха ВиК асоциации, с цел прехвърляне на собствеността на активите от ВиК инфраструктурата в урбанизираните територии на общините, а извън тях – на държавата. Това бе условие те да стартират, но тяхната дейност до момента се свежда само до заседания при областния управител, който е и председател. Асоциацията трябваше и да определи приоритетите за инвестиции в областта, за да няма пренебрегване на проблеми в голяма или малка община от обособената територия. Това стана, но пари за инвестиции не идват. Говореше се, че Световната банка ще отпусне средства, но тя даде пари само за изготвяне на мастер планове.
Сега никой в държавата не казва от къде ще дойдат средства за инвестиции във ВиК сектора.
Хората недоволстват, протестират, а думата на тези, които трябва да решат проблема- експертите, не се чува.
Страдащите от безводие през лятото не са малко. Само в Харманлийска и Симеоновградска общини над 20 села и градове са на воден режим.
Много общини отделят собствени средства, като подменят водопроводи на улици, които ремонтират, но това решава частично проблемите. В Харманли се подмениха ВиК тръбите по улиците „Иван Вазов“ и „Алеко Константинов“, а сега по „Александър Стамболийски“, „Христо Ботев“ и „Янко Сакъзов“. В Симеоновград това стана на няколко улици. И в двата града бяха отделени пари и от държавния бюджет, но това не решава проблема. Трябват милиони, много милиони за подмяната на цялата 50 годишна инфраструктура.
На този фон много добро е състоянието в Свиленградска община, където се реализира най-големият проект в Хасковска област по програма „Околна среда 2007-2013”. С 48 млн. лева бе реконструирана и обновена 15 км водопроводна и още 21,35 км канализационна мрежа, а новоизградените колектори са 5 км. Направи се реконструкция на ВиК мрежа в кв. „Изгрев”, доизгради се подобна инфраструктура в кв. „Гебран“ и кв. „Кап. Петко войвода“. Реконструираха се канални помпени станции на река Марица, изгради се пречиствателна станция за отпадни води.
Този период мина, а сега пари за такива инфраструткурни проекти не се отделят. Кога държавата ще поеме нещата в свои ръце не е ясно, но едно е сигурно – тежките проблеми с водоснабдяването ще се задълбочават и потърпевши ще бъдат потребителите.

снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 5, 2019 10:53
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Гатю август 6, 16:22

    Знаех си, че зад всичката тази загриженост на ВиК да топуркат с този пикап по селата и да разнасят една вечно пълна цистерна има някаква уловка.Подготвя се следващото голямо УСВОЯВАНЕ.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама