Хасковска област между две огнища на АЧС

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 11, 2019 13:59

Хасковска област между две огнища на АЧС

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #30/159, 9-15 август 2019 г.

Хасковска област е приклещена между две огнища на африканска чума по свинете (АЧС). Вече има регистрирано огнище в Ямболска, на границата с Тополовградска община. Другото е в Пловдивска област, на 40 от Хасковска. Това е предпоставка заразата да се прехвърли и в нашата област, което е лошата новина.Тук все още няма регистрирана, но това може да се случи. След като заразата е потвърдена от лабораторните изследвания, областният управител издава заповед за умъртвяване на всички прасета.
Добра новина има и тя е, че вече на много места стопаните са заколили прасета си от т.нар. задни дворове, или отглеждане на нерегистрирани животни, и са прибрали месото във фризерите.
На практика, намаляването бройката на свинете означава, че вероятността от зараза също намалява.
Не спират срещите по селата на ветеринари с притежатели на прасета. на тях лекарите разясняват, че вирусът на АЧС е безпощаден и ако има заразено прасе, то бързо умира, като преди това заразява и околните. Основната им препоръка е стопаните сами да заколят прасетата си.
В неделя, 11 август изтича срокът, до който стопаните от Южна България трябва доброволно да изколят прасетата в личните си стопанства като мярка за справяне с разпространението на  болестта по свинете.

Това не важи за някои общини в област Хасково, сред които е и Харманлийска. Тук няма заповед за ликвидиране на прасетата от задните дворове.

От понеделник, ветеринарите ще правят отново проверки, за да установят дали препоръките са взети под внимание. Те акцентират, че отглеждането на нерегистрирани животни подлежи на санкция от 1 000 лв., прасетата ще бъдат евтаназирани.

Какво се очаква?

При най-добрия вариант, ако ветеринари и другите служби успеят да се справят с разпространението в рамките на месец, то напролет стопаните ще могат да отглеждат отново прасета. За да бъде законно, собствениците трябва да регистрират във ветеринарната служба животните от задния си двор, като броят им може да бъде до пет. Те трябва да са купени от регистрирана ферма.

В задния двор не се разрешава развъждане, продаване и даване /подаряване/ на животни. За да се се регистрира такъв, трябва да има изваден документ от общината за допустимост и търпимост.
В община Харманли в момента има само една такава регистрация и тя е в село Рогозиново.

Всички останали са незаконни и стопаните им трябва да знаят, че попадат под ударите на закона.

снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 11, 2019 13:59
Напиши коментар

1 Коментар

  1. БАБХ август 11, 19:30

    Чумата се нарича ГЕРБ.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама