Симеоновградчани не се интересуват от Бюджет 2006

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 18, 2006 17:00

Нито един гражданин на Симеоновград не дойде на обявеното чрез вестника и разлепени обяви за публичното обсъждане на Проектобюджет 2006 в читалище Развитие. То се проведе на 10 февруари на основание чл.9 ал.2 от Наредба за условията и реда на съставяне, изпълнение и отчитане на общинския бюджет в гр. Симеоновград. Кметът Румяна Бозукова, Антоанета Трифонова – Директор на д-я „ФСД“ – гл. счетоводител на община Симеоновград и други служители от общината търпеливо очакваха да се появи някой и накрая заради неприсъствие на граждани то не се състоя.
По-различна бе картината по селата. На 8 февруари обсъждане се състоя в село Свирково. На общоселското събрание присъстваха кметът на общината, кметът на селото Стефко Делев, както и Антоанета Трифонова. Въпросите, които, бяха поставени бяха свързани с проблемите на селото. Жителите искаха на двата моста до извора за питейната вода да се сложи мантинела. Да се почистват улиците от мръсотията, която оставят домашните животни, или поне да им се определи маршрут по черен път. Според тях трябвало вече да се реши проблемът с отпадъците и сметищата. Пътят за гр.Симеоновград е осеян с отпадъци, хората предлагат тези, които искат, да им се сложи кош и да плащат за сметосъбиране,
Бе им обяснено, че от 2007 ще се облагат с 10 лева годишно такса ,,смет“ и ще им се сложат контейнери за смет.
Друг постави въпроса бюджетът процентно да се разпредели за селата и всяко село да прави с тези пари каквото намери за добре. Хората се вълнуваха също, че е разбита кухнята в училището, въпреки че то е частно.
На 09 февруари се обсъждаше проектобюджет 2006г. и в с.Калугерово. На него присъства и кметът на селото Недялка Симеонова. Техните проблеми бяха свързани с дебита на топлата минерална вода, който е намалял. Те искаха да се направи дига на р.Мусачевска. Сигнализираха, че местността „Бюкя“, до р.Съзлийка е пълна с вода. Преди е имало клапи на дигата, с които се отводнявало мястото, но ги откраднали и сега водата наводнявала местността.
Ако имате нужда от домашен социален патронаж, мога да Ви предоставя тази услуга. За нас това е допълнителен разход, но тази услуга има обществена полза. Колкото до изявите Ви на пенсионерския клуб, тази година ще се опитам да Ви осигуря участие в Република Турция, им обеща Р. Бозукова.
Селяните искаха да се закупи косачка за трева и питаха кой разрешава на иманярите да копаят по нивите.

Симеоновградчани за пореден път показаха безразличие при решаването на проблемите на града в който живеят. Това се доказа от факта, че никой не се яви на публичното обсъждане на Проекто бюджет 2006.
Едва ли има жител, който да не се вълнува от разбитите улици, от чистотата, от благоустрояването и от още много неща. Те обаче не дойдоха в читалището да ги споделят или да потърсят сметка за това от управляващите, въпреки че имаше обява във вестника. Предпочетоха да си стоят по кафенетата и да коментират персонални клюки, този или онзи управляващ.
С престъпното си безразличие на жителите на града за пореден път се доказа фактът, че общественото съзнание на по-голяма част от хората е на много ниско ниво. Другото заключение, което може да се направи е, че малцина са достойните, които имат доблестта да дойдат и на публично място да заявят позицията си. Залата бе празна и когато се обсъждаше проектът за изграждането на ТЕЦ 1 и сгуроотвала към него, макар че всеки втори симеоновградчанин е свързан с това.
Безразличието, с което се подминават такива важни за обществото в Симеоновград неща, е адекватно на ниския стандарт на живот на хората, с който се слави града.

Предстои приемане на бюджета на общината

На 23 февруари – четвъртък – от 13,00 часа в сградата на Общинска администрация ще се проведе заседание на Общински съвет – Симеоновград. В дневния му ред са включени девет докладни записки. Най-важната от тях е свързана с приемането на бюджета на общината за 2006 година. Останалите са свързани с финансирането на част от разходите на общинската болница; с прилагането на системата на делегираните бюджети в училищата на територията на община Симеоновград, с приемане на програма за управление на отпадъците; приемане на Стратегия за създаване на обществена нетърпимост към наркоразпространението в средите на малолетните и непълнолетните за периода на 2006-2008 година; промяна в Наредба №1 за поддържането и опазването на обществения ред и сигурност; отпускане на помощ на първичната организация на съюза на слепите в България; промяна характера на собствеността на общински имот от публична в частна общинска собственост; приемане на отчетите за 2005 год. на спортните клубове на територията на община Симеоновград. Вносител на седем от докладните е кметицата Румяна Бозукова и по една имат председателят на местния парламент Николай Попниколов и Милен Илиев Михайлов – заместник-кмет на общината. Последна точка в работата на местния парламент е „Питане“.
Ден преди заседанието – в сряда – ще заседават постоянните комисии: от 17,30 часа – комисията по инфраструктура, от 18,00 – образователната и здравната комисия, 18,30 – комисията по ред и сигурност и от 19,00 – бюджетната.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 18, 2006 17:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама