Симеоновград чества 125-години от обявяването си за град

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 8, 2006 02:54

Симеоновград чества 125-години от обявяването си за град

Пет дни продължиха тържествата по повод 125 години от обявяването на Симеоновград за град.
Те бяха открити на 28 ноември от кмета на общината Румяна Бозукова със среща с местни бизнесмени. Бяха изнесени две лекции, а зам.-кметът Милен Михайлов представи спечеления от общината проект по ФАР ТГС между България и Гърция ,,Бизнес мрежа Симеоновград – Тригоно“.
На другия ден се състоя шах турнир между отбори на Симеоновград и Свиленград. Гостите бяха водени от шахматиста и председателя на ОбС-Христо Русев.
На 30 ноември, четвъртък, в село Свирково се откри плоча в памет на загиналите във войните от 1912-18 год. бойци, родени тук. Инициатор на създаването на този мемориал бе бай Петър Велев, кой от години събира историята на селото. Общо 46 души са избити през този период, като от някои родове има загинали по 2-3-ма братя. След откриването бе отслужена и панихида в памет на загиналите. Същия ден се честваше и ,,Андреевден“, защото църквата в селото носи името ,,Св. Андрей Първозвани“.
В ранния следобед в ,,Хаджибаневата маза“ бе открита изложба на исторически снимки и документи от историята на Симеоновград След това се състоя конференция, посветена на 125-годишнината на града , с участието на акад. Васил Гюзелев.
От 18,00 ч. на сцената на читалището в града се състоя представлението на Сатиричния театър „Молба до Господ“. В него участваха артистите Стоянка Мутафова, Васил Попов и Милен Милев. Пред емоционалната публика тримата артисти показаха превъзходна игра, която бе щедро аплодирана от зрителите.
В петък в кабинета на кмета на общината имаше среща между ученици и ръководството на града. Бе представен избраният от учениците кмет на общината – Преслава Калоянова от 11 а клас. За председател на ОбС децата си бяха избрали Венцислав от 10 а, а за негов заместник Мария от 8 клас на ОУ ,,Иван Вазов“.
От 14,00 ч. за децата имаше куклен театър, а от 16,00 ч. – юбилеен концерт на самодейни колективи.
В събота на площад ,,Шейновски“ под звуците на химните на България и ЕС тържествено бяха вдигнати двете знамена. След това се състоя и Тържествена сесия. От 15,00 ч. народната певица Николина Чакърдъкова със своите танцьори изнесе концерт, който бе заключителната проява на тържествата на Симеоновград.
В продължение на няколко дни имаше турнир по бридж, който продължи и през следващата седмица

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 8, 2006 02:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама