Действия при кризисни ситуации разясняваха на кметове и общинари

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 8, 2006 03:03

Действия при кризисни ситуации разясняваха на кметове и общинари

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, бр.49/200, 8-14 декември 2006 г

Свързани публикации

През миналата седмица в залата на община Симеоновград се състоя обучение на членовете на общинския съвет за сигурност. То се ръководеше от инж. полковник Стефан Марков от Областния съвет за сигурност (ОбСС). На сбора присъстваха: майор Емилен Ряпов на РСПАБ-Симеоновград, Атанас Трифонов – главен експерт „Отбранително мобилизационна подготовка при управление на кризи” (ОМП УК), кметът на общината, кметовете на селата.
На заседанието се обсъждаха въпроси като: как да се реагира при кризисни ситуации и бедствено положение, при терористично нападение, бежански поток или наводнение.
Бе отбелязано, че при горните ситуации всички сигнали най-напред трябва да идват при кмета, който свиква съвещание на общинския съвет за сигурност (ОбСС). Градоначалникът се консултира с тях и след това взима решение какво да се прави. Много е важно при такива ситуации да няма разделение на институциите, напомни той.
Бе отбелязано, че при всяка критична ситуация се подготвят пет варианта за действие – най-добрия, най-лошия и три междинни. Ст. Марков обясни на присъстващите каква е разликата между кризисна ситуация и бедствено положение.
Той сподели, че е доволен от действията на общината в такива ситуации. Припомни ситуацията в с. Калугерово и наводнението на острова на Марица, когато едно семейство бе извадено с лодка от покрива на къщата си.
Като негативен пример той даде ситуацията с пожара през лятото в село Орлов дол. Тогава там огънят е обхванал голяма част от землището, а вечерта кметът на селото си спял спокойно в къщи. Въпреки че пожарът е започнал още на обяд, в 23,00 часа в ОбА Тополовград не са знаели за него.
При терористичен акт решенията какво ще се прави се взимат отново в ОбСС. Той изброи една малка част от мерките, които се предприемат в такива случаи: да се херметизират водоизточници, магазини и складове за храни, детски градини, да се прекрати учебния процес, да се евакуират хората, животните също. През това време трябва да се организира охраната на имуществото на гражданите.
Съвсем друг бил подходът при бежански поток. При тази ситуация бежанците, заловени на територията на общината, можели да останат там до два месеца. През това време общината трябва да се грижи за тях. Разкладката им е 60 лева дневно. В нея е включено настаняване в сграда, храна, медицинско обслужване. В храната трябва да са включени – хляб, месо, зеленчуци и други. Парите се отпускат от Министерството на финансите.

При един случай от Харманли било докладвано, че опасните сгради в общината са описани и са взети мерки за предотвратяване на инциденти. Полковник Марков решил сам да провери. Отишли в една такава описана сграда и вътре открили да живее и циганско семейство. Жената била бременна, имала двегодишно бебе, което люлеела в люлка закачена на тавана, описан като опасен.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 8, 2006 03:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама