Местният младежки парламент функционира с успех

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 8, 2006 03:07

Местният младежки парламент функционира с успех

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, бр.49/200, 8-14 декември 2006 г

Свързани публикации

Соня Иванова

„Денят на отворените врати“, свързан със 125-ата годишнина на града със сигурност ще се запомни завинаги от младите хора – нашите бъдещи управленци. Подготовката започна няколко седмици преди това, като в двете училища – СОУ “ Св. Климент Охридски “ и ОУ „Иван Вазов“ – Симеоновград, бяха избрани по демократичен начин 17 общински съветници – млада, интелигентна и надеждна смяна. Като на истински избори в специално помещение в СОУ-то, с урна, бюлетини и параван, бе избран кмет на града – ученичката от 11-а клас – Преслава Калоянова.
В уречения ден в заседателната зала на общината учениците бяха посрещнати от кмета Р. Бозукова, зам.-кмета М. Михайлов, секретаря – В. Димитрова и председателя на ОбС – Н. Попниколов. Госпожа Бозукова приветства младежите и връчи символа на управлението – кметския медальон с „тежката верига за шията“ на своя млад заместник за деня – Преслава Калоянова.
Николай Попниколов представи основните длъжностни характеристики на служителите в общината и задълженията на общинските съветници, а след това също отстъпи „своя стол“. Единствено действащ остана зам.-кметът.
На първото свое заседание местният младежки парламент работи толкова делово и отговорно, че ако истинските съветници присъстваха, биха имали какво да научат. Предварително запознати с Правилника за работа на ОбС, младите хора си избраха председател – Венцислав Станимиров от 10-а клас. За зам.-председател бе избрана осмокласничката от ОУ “ Иван Вазов“ – Мария Пенкова. Гласуван бе и дневен ред, чиято проблематика показа, че непълнолетните общински съветници се вълнуват почти от същите проблеми като възрастните. С много внимание бе дискутиран въпросът за оборудването в Спортния център, за необходимостта от нови уреди и отопление през зимата. Най-активни бяха момчетата Милослав, Венци, Любомир и Живко, които там тренират любимите си спортове.
Задълбочените разсъждения по втора точка от дневния ред: „Осветлението на улиците и парковете в общинския център“ оформиха предложение, което бе прието с одобрение от управляващите, а именно: “ В централния градски парк да се монтира осветление и така ще се предотварят негативни деяния и противообществени прояви в тъмната част на денонощието.“
В интелигентна дискусия и последователно изказвани становища учениците обмениха мнения и по други актуални въпроси като обновяването на материалната база в училищата, агресията между учениците, транспортът в общината, необходимостта от изграждането на околовръстен път в кв. Злати дол, откриване на младежка дискотека и др. На поставените въпроси отговориха кметът на общината, зам.-кметът и председателят на ОбС.
Всички предложения и решения бяха приети със завидно мнозинство – 17 гласа „за“, което показа, че 17 човека могат да работят конструктивно и да постигнат консенсус, ако поставят на заден план партийните си пристрастия и личните си интереси.
В края на заседанието зам.-кметът Михайлов предложи на членовете на Младежкия общински съвет да си гласуват награда за успешната работа – пътуване до Република Гърция, като средствата бъдат осигурени от Общинска администрация. Отново 17 „за“! Да не си забравите, г-н Михайлов, защото решенията на ОбС се изпълняват задължително!
След закриването на първото свое заседание учениците бяха поканени от г-жа Бозукова в кметския кабинет, а Преслава изпробва доколко е удобен кметския стол. Р. Бозукова показа на своите гости символите на общинското управление – знамето и герба на общината; представи най-важния документ – “ Стратегия за развитието на община Симеоновград“; говори за отговорностите на кмета и служителите в общината; запозна младите си „колеги“ с нововъведената система за обработване на документи „Архимед“ и отговори на всички поставени въпроси.
На излизане от сградата на общината младежите изразиха желанието работата им като общински съветници, избрани с вота на техните съученици, да продължи.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 8, 2006 03:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама