Съветници поискаха повече пари за ползване на общинска земя

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 6, 2018 08:30

Съветници поискаха повече пари за ползване на общинска земя

Съветници на Симеоновград увеличиха цената, с която дават безсрочно право на строеж, върху общинска земя. Сега „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД ще трябва да плати 15% повече, за да използва тези територии. Държавната фирма има инвестиционно намерение за изграждане на нова въздушна линия (ВЛ) 400 кV от подстанция „Марица изток”, до подстанция „Неа Санта” в съседна Гърция. На територията на общината тя ще минава през десетки имоти.
Промяната дойде след като Антон Петров, който е председател комисията по Териториално и селищно устройство докладва, че предлагат увеличение от 15%.
„Ние се лишаваме от правото да получаваме някакви средства за в бъдеще от тази земя.
Справедливо е да бъде завишена тази цена“, каза той.
Друга гледна точка изложи съветникът Дончо Донко: „Моето мнение е, че цените, които са предложени от лицензен оценител са нормални. Те са около 7 лева на квадратен метър за право на строеж, не за купуване. Аз лично няма да подкрепя това предложение.“
Антон Петров му опонира, като каза, че и в двата случая се лишават от тази собственост. Припомни подобни случаи, при които са искали увеличение на цените за ползване на общински земи: „Увеличихме цената в село Константиново за изграждане на соларни паркови, а от фирмата ни благодариха. За други 3,2 дка, под новата подстанция, оценката бе 1 800 лв. за декар, направихме я на 3 200 лв. за декар. Тук бе представител на фирмата, каза „благодаря“, стиснахме си ръцете и си тръгна.
“Чии интереси защитаваме, на Общината – да вкараме някой лев, или този на държавата?
Аз не разбирам Вие адвокат на тази държавна фирма ли сте? Почвам да си мисля, че има конфликт на интереси”, заключи господин Петров
Дончо Донков заяви, че не работи в тази държавна фирма.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 6, 2018 08:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама