Гората.БГ събира 100 000 жълъда и кестена за нова гора

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 6, 2018 08:15

Гората.БГ събира 100 000 жълъда и кестена за нова гора

“Гората.БГ4 (www.gorata.bg) e започнала инициатива за събирането на 100 000 жълъда и кестена.
Това се прави с цел отглеждането им като фиданки и залесяването им в и около градовете в цялата страна. За да постигне това, инициативата приканва любителите на красивата българска природа да се включат в събирането на жълъди и кестени.
Всички събрани жълъди и кестени ще бъдат превърнати в дървета. Част от тях ще намерят своите близо 12 000 деца в 370 учебни заведения, които ще получат и комплекти саксия, почва, семена и всичко необходимо, за да отгледат дърво. Други ще бъдат директно засети на опожарени и нуждаещи се места, за да се превърнат в гори, а трети ще бъдат дадени в разсадници на Гората.БГ, за да поникнат от тях здрави и силни фиданки. Ще бъдат положени грижи за спазване на законите и добрите практики, за да може фиданките да са качествени, здрави и силни. Когато станат готови за засаждане, младите дръвчета ще заминат за залесяване – към училища и детски градини, градски паркове, доброволчески залесителни групи и др.
Защо точно дъбове и кестени?
Дъбът е един от най-хубавите видове дървета, традиционни за нашите географски ширини. Тези величествени дървета растат бавно, сянката им е лека и хубава, живеят по няколко века. Конските кестени пък са сред най-подходящите дървета за градовете ни – с големите си корони, които правят хубава сянка, те намаляват затоплянето на градската среда (т. нар. „ефект на топлинния остров“), а голямата им листна маса пречиства въздуха много добре.
Всеки може да събере жълъди и кестени сам или с приятели, от всяко място, където ги има – и да ги предаде на Гората.БГ.
Работещите могат да се обединят със свои колеги и да съберат жълъди и кестени в офисите на фирмите и организациите, в които работят и също да ги предадат.
А за всички учащи съвсем скоро ще стартира и кампания с изненади и награди, за доброто, което ще направят.
За повече информация: Никола Рахнев, тел. 088 906 7777

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 6, 2018 08:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама