Гората.БГ събира 100 000 жълъда и кестена за нова гора

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 6, 2018 08:15

Гората.БГ събира 100 000 жълъда и кестена за нова гора

“Гората.БГ4 (www.gorata.bg) e започнала инициатива за събирането на 100 000 жълъда и кестена.
Това се прави с цел отглеждането им като фиданки и залесяването им в и около градовете в цялата страна. За да постигне това, инициативата приканва любителите на красивата българска природа да се включат в събирането на жълъди и кестени.
Всички събрани жълъди и кестени ще бъдат превърнати в дървета. Част от тях ще намерят своите близо 12 000 деца в 370 учебни заведения, които ще получат и комплекти саксия, почва, семена и всичко необходимо, за да отгледат дърво. Други ще бъдат директно засети на опожарени и нуждаещи се места, за да се превърнат в гори, а трети ще бъдат дадени в разсадници на Гората.БГ, за да поникнат от тях здрави и силни фиданки. Ще бъдат положени грижи за спазване на законите и добрите практики, за да може фиданките да са качествени, здрави и силни. Когато станат готови за засаждане, младите дръвчета ще заминат за залесяване – към училища и детски градини, градски паркове, доброволчески залесителни групи и др.
Защо точно дъбове и кестени?
Дъбът е един от най-хубавите видове дървета, традиционни за нашите географски ширини. Тези величествени дървета растат бавно, сянката им е лека и хубава, живеят по няколко века. Конските кестени пък са сред най-подходящите дървета за градовете ни – с големите си корони, които правят хубава сянка, те намаляват затоплянето на градската среда (т. нар. „ефект на топлинния остров“), а голямата им листна маса пречиства въздуха много добре.
Всеки може да събере жълъди и кестени сам или с приятели, от всяко място, където ги има – и да ги предаде на Гората.БГ.
Работещите могат да се обединят със свои колеги и да съберат жълъди и кестени в офисите на фирмите и организациите, в които работят и също да ги предадат.
А за всички учащи съвсем скоро ще стартира и кампания с изненади и награди, за доброто, което ще направят.
За повече информация: Никола Рахнев, тел. 088 906 7777

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 6, 2018 08:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.