Кмет предлага да се издаде книга с доносите срещу общината

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 6, 2018 18:06

Кмет предлага да се издаде книга с доносите срещу общината

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #42/122, 2 – 8 ноември

Да се издаде книга, в която да бъдат включени всички доноси и анонимни сигнали срещу работата на Общинска администрация, предложи кметът на Тополовград. Това той каза в края на последната сесия на Общинския съвет. Той се обърна към Ирина Семерджиева, началник отдел, в който се управляват финансите: „При изготвянето на проектобюджета на Общината от дейност „Общинска администрация“ да се прехвърлят средства към дейност „Култура“ за издаване на книга „Избрани клевети, клюки и доноси“. Той предложи тя да обхваща периода от 1980 година насам. „Нека в нея да опишем авторите с цветущите прякори „Калигула“, „Каракала“, „Финанса“, „Сенека“, „Коконата“. „Нека да знаят хората от общината с какво се занимават някои хора, как слагат прът в развитието на общината“, уточни Божин Божинов.
Госпожа Семерджиева допълни, че книгата трябва да има и подзаглавие „Как се каляваше стоманата“, заради ежедневния натиск над служителите от администрацията.
През последните години те са в непрекъснати проверки от всички оторизирани органи. Това затруднява работата им, защото трябва да пишат непрекъснато обяснения.
По-голямата част от проверките са по анонимни сигнали.

Къде е мястото на паметника на Кара Кольо?

Паметникът на Кара Кольо да се постави в манастира “Света Троица”, а не в центъра на Тополовград. Такова предложение дойде от гражданско сдружение „Родолюбие“. То бе съобщено на последната сесия на ОбС – Тополовград и предизвика бурни дебати. Искането за това бе представено в писмо до съветниците, а председателят на сдружението Попов поиска от съветниците да се съобразят с тяхното мнение, защото те искали „да защитят историческата истина.“
Според Пламен Минчев ОбС не е мястото, където може да се вземе това решение, като изтъкна две причини. Първата е, че съветниците нямат такива законови правомощия да разполагат с чужда собственост.
Втората е, че дебатът по този повод е закъснял и излишен. Според него Сдружение „Родолюбие“ трябва да комуникира с Инициативния комитет за изграждането на паметника на Кара Кольо, който е предложил той да бъде поставен в центъра на Тополовград.
В спора се намеси и кметът Божин Божинов, който информира, че Министерството на отбраната ще изгради мемориал на загиналите в манастира “Света Троица”. Идеята им е да бъде поставена статуя на Кара Кольо на кон, а под нея ще има плоча с имената на загиналите. От министерството са поели ангажимента за осигурят материала, който ще бъде от бронз.
Кметът Божинов обвини председателя на ОбС в това, че допускайки този дебат да се води на сесия, разединява хората и противопоставя тополовградчани на тези от село Устрем. В отговор Васил Сяров каза, че “всеки има право да си каже мнението”.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 6, 2018 18:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама