Кмет предлага да се издаде книга с доносите срещу общината

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 6, 2018 18:06

Кмет предлага да се издаде книга с доносите срещу общината

Да се издаде книга, в която да бъдат включени всички доноси и анонимни сигнали срещу работата на Общинска администрация, предложи кметът на Тополовград. Това той каза в края на последната сесия на Общинския съвет. Той се обърна към Ирина Семерджиева, началник отдел, в който се управляват финансите: „При изготвянето на проектобюджета на Общината от дейност „Общинска администрация“ да се прехвърлят средства към дейност „Култура“ за издаване на книга „Избрани клевети, клюки и доноси“. Той предложи тя да обхваща периода от 1980 година насам. „Нека в нея да опишем авторите с цветущите прякори „Калигула“, „Каракала“, „Финанса“, „Сенека“, „Коконата“. „Нека да знаят хората от общината с какво се занимават някои хора, как слагат прът в развитието на общината“, уточни Божин Божинов.
Госпожа Семерджиева допълни, че книгата трябва да има и подзаглавие „Как се каляваше стоманата“, заради ежедневния натиск над служителите от администрацията.
През последните години те са в непрекъснати проверки от всички оторизирани органи. Това затруднява работата им, защото трябва да пишат непрекъснато обяснения.
По-голямата част от проверките са по анонимни сигнали.

Къде е мястото на паметника на Кара Кольо?

Паметникът на Кара Кольо да се постави в манастира “Света Троица”, а не в центъра на Тополовград. Такова предложение дойде от гражданско сдружение „Родолюбие“. То бе съобщено на последната сесия на ОбС – Тополовград и предизвика бурни дебати. Искането за това бе представено в писмо до съветниците, а председателят на сдружението Попов поиска от съветниците да се съобразят с тяхното мнение, защото те искали „да защитят историческата истина.“
Според Пламен Минчев ОбС не е мястото, където може да се вземе това решение, като изтъкна две причини. Първата е, че съветниците нямат такива законови правомощия да разполагат с чужда собственост.
Втората е, че дебатът по този повод е закъснял и излишен. Според него Сдружение „Родолюбие“ трябва да комуникира с Инициативния комитет за изграждането на паметника на Кара Кольо, който е предложил той да бъде поставен в центъра на Тополовград.
В спора се намеси и кметът Божин Божинов, който информира, че Министерството на отбраната ще изгради мемориал на загиналите в манастира “Света Троица”. Идеята им е да бъде поставена статуя на Кара Кольо на кон, а под нея ще има плоча с имената на загиналите. От министерството са поели ангажимента за осигурят материала, който ще бъде от бронз.
Кметът Божинов обвини председателя на ОбС в това, че допускайки този дебат да се води на сесия, разединява хората и противопоставя тополовградчани на тези от село Устрем. В отговор Васил Сяров каза, че “всеки има право да си каже мнението”.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 6, 2018 18:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.