Само 51 от общо 2100 заразени с COVID-19 прекарват болестта усложнено

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 14, 2020 10:31

Само 51 от общо 2100 заразени с COVID-19 прекарват болестта усложнено

Акценти

  • Председателят на НОЩ съобщи, че основните карантинни мероприятия са изпълнени

Свързани публикации

Само 51 от общо 2100 заразени с COVID-19 прекарват болестта усложнено в интензивни отделения. В болница се лекуват 365 пациенти, а през последното денонощие положителните проби за коронавирус са 31.

Това стана ясно от сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ). На него шефът му ген. Венцислав Мутафчийски, каза, че са препоръчали на премиера Бойко Борисов да не се отварят детските градини поне още една седмица.

От Областна администрация – Хасково съобщиха, че през последното денонощие в област Хасково са взети 34 проби за наличие на коронавирусна инфекция. Oт тях 29 са на персонал от Центъра за настаняване от семеен тип и Дома за стари хора в Харманли. Други 3 са взети на пасажери от полети с доказан COVID-19 от Харманли. И 2 проби са на пациенти от „МБАЛ -Хасково“.

Още от брифинга:

На въпрос защо на починали от други заболявания се приписва като причина COVID-19, д-р Мутафчийски отговори: Тези хора се срещнаха с коронавирус и той индуцира тяхната смърт. При хората с хроничните заболявания болестта протича много тежко и не могат да преодолеят всичките неща които им се стоварват, благодарение на вирус инфекцията.“

Председателят в генералска униформа съобщи, че основните карантинни мероприятия са изпълнени, а те са:

  • ниска заболеваемост;
  • укрепване на болниците;
  • обучение на персонала;
  • изработване на терапевтични схеми;

„Това се постигна и имаме невероятния късмет да работим със съзнателни хора и благодаря на нашите сънародници, които прозряха, видяха, разбраха каква опасност са задава, бяха адекватни в спазването на тези мерки и това бе причината да се изпълнят всички поставени цели на карантинните условия,“ заключи господин Мутафчийски.

Снимка: МС

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 14, 2020 10:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама