Сакарските келти от “Армуда” отбелязаха настъпването на Остара

Тонка Славкова
От Тонка Славкова март 26, 2016 08:55

Сакарските келти от “Армуда” отбелязаха настъпването на Остара

Ден преди настъпването на астрономическата пролет, в келтския клуб “Армуда” в село Сакарци се събраха хора от много градове на страната – българи, англичани, ирландци, украинци – членове на сдружението и гости, за да посрещнат Пролетта. Те изпълниха ритуали под ръководството на председателя на УС на организацията – Сурен Исраилян.

Празникът, посветен на посрещането на най-хубавия сезон, се нарича Остара. Той започна с избор на четирима пазачи – на земята, на огъня, на водата и на въздуха, през които всеки премина преди да влезе на празненството. След това най-младият участник в интересния празник събуди от зимен сън природата с удряне с прът и с думите: “Събуди се, майко Земя!” Всички си откъснаха цвете или клонче, което занесоха вътре, за да поканят Пролетта.
На масите със специално меню, което се подготвя за следващите ритуали, участници и гости опитаха напитка и хляб от лимец, хайвер, питата, наречена Земя-небе. Много красива и усмихната се появи скандинавската богиня Еострия. Тя извърши ритуали с яйца за прогонване на лошото и за материален просперитет.
Тъй като започват топлите дни и селско-стопанската работата мъжете получиха малки пръчки, като символ на това, че трябва да извеждат добитъка навън, а жените – малки метлички, в знак на това, че къщите трябва да са чисти. Интересно е келтското гадание на този празник. Със завързани очи се духат запалени зелена, синя и червена свещ, като символи на материалния просперитет, пътя и страстта.
Още много други интересни символики и ритуали се показаха, но най-важното е това, че според келтите, всеки дошъл да празнува трябва да го прави от сърце, нещо което в келтския клуб се спазва.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова март 26, 2016 08:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама