Болница получи финансова подкрепа от държавата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 25, 2016 11:40

Болница получи финансова подкрепа от държавата

Националната здравно- осигурителна каса (НЗОК) отпусна 43 000 лева на харманлийската болница. Тази добавка към лимитирания й бюджет даде възможност заведението да изпълнява спокойно работата си през натоварения февруари.
През последните два месеца заради грипната епидемия детско и вътрешно отделение бяха запълнени. В същото време МБАЛ “Харманли“ ЕООД работеше с ограничени финанси, опре- делени с Министерско постановление №57 от март 2015 година. Заради правилата, определени от него, през миналата година се наложи болницата да ограничи дейността си и не приеха над 100 болни. Изработили са 35 000 лева над лимита, а все още не са им разплатени от Здравната каса.
През 2015-та тук обслужваха и бежанци от лагера, а тази допълнителна дейност черпи от лимитирания бюджет на болницата. Още от тогава те всеки месец пишеха по три писма до различни институции, за да сигнализират, че парите не им стигат.
През тази седмица управителят д-р Чанкова и зам.-кметът Валентина Димулска бяха на среща при Глинка Комитов, управител на НЗОК. След разговор с него и с решение на Надзорния съвет на НЗОК бяха отпуснати 43 000 лв. за февруари. От НЗОК има уверението, че за март болницата в Харманли също ще получи тази сума.
За нормалното функциониране на болницата са необходими 220 000 лева месечно. До средата на март те бяха извършили услуги за 105 037 лева, а отпуснатият им бюджет е 185 000 лева за целия месец. Ако не получи обещаните 43 000 лева, през третата десетдневка здравното заведение ще трябва да затвори.
В Харманли се приемат предимно спешно болни и хроници. Те са от общините Маджарово, Симеоновград, които са бедни. Средната стойност на клинична пътека е 350-400 лева.
От 1 април старите правила за работа със Здравната каса отпадат и ще започнат да работят нови. Какви са те и какво ще стане никой не знае.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 25, 2016 11:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама