Съдът: 8 млн. за роднини на жертвите в с. Бисер

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 2, 2018 12:11

Съдът: 8 млн. за роднини на жертвите в с. Бисер

Обезщетения в милиони лева ще получат роднините на загиналите при наводнението през 2012 г. в село Бисер. Те ще бъдат изплатени от бюджета на община Харманли, защото съдът посочи, че тя е била собственик на скъсания язовир „Иваново“, който причини бедствието. Вече има решения на съда на втора инстанция, а това даде право на съдия-изпълнител да запорира сметки на Общината. За да не се стигне до блокиране работата й, кметът реши да вземе безлихвен заем от Министерството на финансите, за да изплати част от обезщетението. За това е необходимо Решение на ОбС. Сесията се състоя в сряда и дебатите по този въпрос преминаха много емоционално.
От БСП отказаха да подкрепят докладната, което означава, че пари в общинската хазна не могат да влезнат. Председателят на групата на червените Дора Чанкова твърди, че общинските съветници разбрали за докладната предишния ден, което за тях било обидно. „Ще гласувам категорично против, който каквото си иска да мисли за мен като човек и като общински съветник, защото най-напред трябваше да седнем заедно и да обсъдим въпроса. Поставяте ни в ситуация ние да обличаме в законност решенията на администрацията. Отказвам да взимам такива решения! Как, госпожо Киркова, ще запазим стабилността на Общината като продължаваме да взимаме такива заеми, как да обясним на гражданите, че ще ги обречем години наред да плащат?“ попита тя кмета.

Според Динко Тървалиев Общината няма друга алтернатива, освен да гласува одобряването на този заем, за да може тя да функционира нормално и добави: „Госпожа Чанкова е счетоводител и много добре знае, че когато запорират сметките на една фирма, тя не може да функционира.” не възмущението си държанието й и изказа предположения, че от БСП искат да блокират работата на Общината
Инж. Атанас Бързев коментира, че ако не гласуват това предложение, утре ще изпаднат в ситуация, която не може да се овладее.
мнението на Светлана Николова е, че от тази безизходност, в която е поставена Общината, и 50 заседания да направят, друго решение не може да се вземе.
Според Михаил Лисков, който бе кмет по време на бедствието в селото, държавата трябвало да поеме разходите. „Откъде накъде Общината ще плаща обезщетения на българските граждани! Държавата за какво е? Общината нали е към тази държава?
Когато започнаха да съдят застрахователите, скочи цялата тяхна гилдия и да променят закона, а сега нас кой ще ни защити? Къде е Националното сдружение на общините? Става въпрос за огромни суми и ако ние, в случая Вие, не защитите интересите на Общината, тя ще бъде фалирана!“
Той попита Мария Киркова как ще действа при положение, че този кредит трябва да се върне.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 2, 2018 12:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама