Михаил Лисков: „Имам очи да застана пред хората на село Бисер“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 7, 2012 14:22

Михаил Лисков: „Имам очи да застана пред хората на село Бисер“

Акценти

  • На пресконференцията инж. Гено Генев - зам.-кмет на на общината каза: "В Харманли щетите са повече от Бисер."

Свързани публикации

Във вторник кметът на Харманли даде пресконференция пред местните медии, за да представи неговата гледна точка за бедствието, сполетяло село Бисер рано сутринта в понеделник, 6 февруари.

Ледът на язовира бе 18 -20 см, който през преливника скъса цялата стена и се случи това, което  дълги години сме се опасявали и говорили – да залеем село Бисер.

Този язовир по скиците от 2003 година от Поземлена комисия повече от 2/3, включително и стената, са на Министерството на отбраната, има акт за държавна собственост. Дори от Главния щаб имаме уведомяване, че при тях е бил заведен.  Имаме скици, имаме докладни до областния управител, който може да се разпорежда с него като представител на държавата, съгласно измененията на Закона за водите, съгласно член 138 б.

Последното писмо е от декември 2011 г. до областния управител, че има повреда в стената.

Правили сме доста неща, независимо, че не сме собственици.  Язовирът го чистим от дърва, а преливника от друга растителност. Ние това сме го правили, има си и табели. Но точно над тръбата на изпускателния кран има две каверни (пукнатини б.а.).  Този проблем е от 2004-та, има  преписка до областния управител, Гражданска защита и Басейнова дирекция.

Ремонтът на стената изисква спeциалисти, които не е по наши  възможности нито финансови, нито технически. Това е истината за язовира, ето ви документите.

Аз имам лице да застана пред вас и пред хората на с. Бисер, защото със заместника ми няма оперативка в Областна дирекция или по зимна или пролетна подготовки, да не сме поставяли въпроса за язовир „Иваново“. Накрая язовир „Иваново“ направи белята, от която най-много се страхувахме.

Дали от каверните, или от това, което нашите специалисти на пръв поглед смятат, че ледът е разбил стената, ще се установи по-късно.

Чистили сме Гребния канал и 2 години ходих по следствие и съдебни разпри. Почистването на река Бисерска, ако не бяхме ние, сега  щеше да е залято цялото село. Отидохме в Марица Изток, взехме един БАТ, един бисерчанин го направи за една седмица и му дадохме 200 литра нафта.

Има начин нещата да се оправят, но всички тези ограничения, тези обществени поръчки ни спират.  Две години има преписки за реката край  Лешниково. Правеха се всички възможни юридически хватки, само и само това да не се случи.

Въпросът е ние имаме ли свобода да действаме при аварийни ситуации, да постъпим като ръководители,  да вземем решение и да го изпълним. Без после да даваме  отчети на хиляди  страни защо се е случило, колко пари е и така нататък.

Това не е един вид оправдание, а истината.

480 язовира има дадени на общината от държавата. Мислите ли, че сме ги искали. Но аз питам защо се наводни Харманли, кой е виновен? Кой да изчисти река Марица, че заля Симеоновград, Любимец, Свиленград.

На пресконференцията инж. Гено Генев – зам.-кмет на на общината каза:  „В Харманли щетите са повече от Бисер.“

Минка Стоянова, другият зам.-кмет на общината, която също бе на пресконференцията, асистираше на кмета и го насочваше какви документи за цитира.

Форумци: “Лисков, поне се извини”

Нерегистриран потребител

Ако Ви е останало поне малко достойнство, г-н Лисков, моля, подайте си оставката!  Безспорна е невъзможността Ви да се справите с каквито и да е проблеми на общината. Смешно и жалко е да обяснявате, че сте писал писма…

Нерегистриран потребител

Лисков, има един член от закона, които ще ти изиграе най-лоша шега пред съда! Ти не го цитираш сега, защо ли?

Нерегистриран потребител

Виновен сте, г-н кмете, защото толерирате хора като г-н Касабов, който отговаря за предотвратяване и борба с бедствията и авариите. Кой трябваше да следи нивото на язовира, да предприеме предварително изпущане на водите, да предупреди хората и да предприеме евакуация, както в Свиленград? Кой? До кога ще търпите да се имитира дейност, а да се работи с частни фирми  /Телепол…/ Бумагите, които сте писали, сега нямат никаква стойност!

Нерегистриран потребител

ОСТАВКАТА, другарю Лисков! Това е единственото решение, ако наистина имаш лице, както твърдиш (в което лично аз се съмнявам). ОСТАВКА – поради невъзможността да се справиш с елементарни проблеми на общината, като почистващата фирма, която ни прави на маймуни от години, с непочистените заледени улици, с канализацията за отводните води и пр. Бих отишла и по-далеч. Ако България е правова държава, днес би бил последният ти работен ден! Има загинали хора, унищожена покъщнина, стопански постройки, издавен поминък, животни и пр., поради чиновническото ти безхаберие и нечовечност.

Нерегистриран потребител

Абе, хора, вие какво си мислите? Че това, което ви говорят Борисов и Цветанов е чиста монета! Прав е Лисков,като казва, че е направил всичко, а сега него натопиха за по-удобно! За мен тези публикации са излишни! Не ви ли е срам да плюете непрекъснато срещу кмета, това е безумие. Хората от Бисер имат нужда от подкрепа, за да пооправят живота и домовете си, не от това! Аз не мисля, че е коректно да се обвинява по този начин без да се знаят всички подробности! Драсканици на едни злобари, това е !

Нерегистриран потребител

Много важно чия е собствеността на язовира. Важното, Лисков, ти си знаел какво може да стане. Ама си криел от хората от Бисер и Лешниково. Колко пари струва, че си писал докладни. Слагал си си тенекийка на гъза. И? Жертви, разбит живот на сума ти народ. Защо,  Лисков? И имаш лице да застанеш пред хората? Цяла България те плюе, ти пак курназ. Чети и слушай – фейсбук, телевизии, преса, радио. Да ти кажа още нещо: Това, ако се беше случило по бай Тошово време, не кмет, ами нямаше да те има в Харманли. Начаса! Покай се и се махай. Ако си мъж, де!

Един от Вас

Според него въпросът е дали те имат свобода да действат при аварийни ситуации, да постъпят като ръководители, да вземат решение и да ги изпълняват? Какво е това? Кой, ако не Вие имате свобода да действате в града и то при НАБЛИЖАВАЩАТА опасност – от кого сте чакали разрешение?

Г-н Кмете, при положение, че сте знаели какво е състоянието на стената, добре виждате какво  се изваля преди това в Харманли и околността, слушали сте и сте виждали прогнозата, ТРЯБВАЛО е веднага язовирът да е бил изпуснат, за да се освободи обем за поемането на водните маси! Това не е оправдание, че сте писали писма – Вие много добре сте знаели, че писмата е нямало да решат проблема – писано е от 6 г. без никакъв ответ след това. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е трябвало язовирът да е бил контролирано изпуснат – ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ СВОБОДАТА ДА СЕ ДЕЙСТВА Е ДАДЕНА ОТ БОГА! Почивайте в мир, невинни жертви!

Нерегистриран потребител

Днес гледах предаването по БТВ. Областната Узунова каза нещо, което проверих. Оказа се вярно. Лисков, уволни веднага всички юристи от Общината! А ти си подай оставката! Язовир Иваново, съгласно чл. 19, ал. 1, т. 4 буква “в” от Закона за водите е ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ. И съгласно Наредбата за условията и реда за експлоатацията на язовирните стени ОБЩИНАТА /КМЕТА/ отговаря за състоянието на язовира. Поне спри да приказваш. Наведи глава!

Нерегистриран потребител

Публикувайте най-накрая снимката как Гено си прави стена с общинска техника и пясък за наша сметка ! В същото време хората в с. Бисер се давеха. Боже, слез и си ги прибери тия, да не мърсят света!

Нерегистриран потребител

Спрете се бе, хора ! Има образувано досъдебно производство от Прокуратурата за скъсването на стената на яз. “Иваново”, нека изчакаме първо резултатите от разследващите следователи. Ако има вина комунистът, да ходи на съд! Ако и съдът потвърди вината му, да ходи, където му е мястото – в затвора.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 7, 2012 14:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама