Години безхаберие – потоп в с. Бисер

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 10, 2012 07:28

Години безхаберие – потоп в с. Бисер

В понеделник, 6 февруари, сутринта хиляди тонове вода заляха най-ниските части на с. Бисер.  Разрушиха и повредиха над 100 къщи, отнеха 6 човешки живота. Преди голямата вълна кметът Зл. Вълкова ходила и предупреждавала хората да напуснат къщите си. Зам.-кметът Г. Генов също правил това. Кой е повярвал, това е друг въпрос.

Още през януари 2009 г. кметът М. Лисков изпраща писмо до областния управител, където е упоменато, че отдел „Гражданска защита” в общината провежда системни наблюдения върху състоянието на стената и преливника на язовир „Иваново”. В Плана им за защита от бедствия и аварии е залегнала потенциалната опасност от скъсване на дигата и заливане на селата Иваново, Бисер и Международния път.

В друго писмо до ОблА от Изпълнителната агенция по рибарство и аква култури констатират силен теч в стената на язовир „Иваново”. Те искат да се уточни собствеността, а кметът на Харманли да даде становище каква процедура ще се предприеме в случай, че язовирът застрашава сериозно няколко населени места. Питат и какво становище е взела „Гражданска защита” в аварийните планове за защита на населението. Това са два сериозни сигнала до авторитетни институции.

А в понеделник стана ясно, че от тези планове нищо не е изпълнено щом само двама човека се опитаха да евакуират 800. Лъжи, цинизъм или какво? Резултатите от това безхаберие ги видя целият свят.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 10, 2012 07:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама