Социално предприятие в тополовградска община разширява обхвата си

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 1, 2018 12:22

Социално предприятие  в тополовградска община разширява обхвата си

Три месеца след откриването си Социалното предприятие в Община Тополовград продължава да разширява обхвата и популярността си. То е базирано в село Устрем и обслужва хора от няколко села.
От предприятието се осигуряват две услуги – “социална кухня” и “лична помощ по домовете”. От първата се ползват вече 53 жители на различни села от общината. В с. Устрем – 27 потребители, в Капитан Петко войвода – 10, в Радовец – 7, в Синапово – 6 и в Срем – 3.
От “услугата лична помощ по домовете” има ангажирани 39 потребители. В Тополовград те са 12, в Устрем – 3, в Орлов дол – 4, в Синапово – 4, в Срем – 5, в Орешник – 3, в Княжево и Българска поляна по 1, в мрамор – 4 и в Доброселец – 2.
Мнението на две жени, потребители:
Екатерина Цветкова, на 85 години, от село Устрем. бивша учителка, която ползва услугата „социална кухня”: „Доволна съм от храната, хубаво готвят жените там. Даже ми е много, стига и за мен, че и за сина ми и пак остава.
Като отвориха кухнята говорихме със сина ми и реших да се запиша, защото вече не мога да готвя, трудно ми е да вървя до котлона по не знам колко пъти. Не мога да готвя, болна съм и дано да продължава и занапред, че така много ни улеснява. Взимат ми 80 лв. за пълен месец, но това не са много пари, защото ако купуваме и готвим в къщи, те доникъде няма да стигнат, защото всичко е много скъпо и става още по-скъпо. Аз не съм капризна и съм много доволна от храната, но има капризни хора и не е лесно да се угоди на всички. Но готвят хубаво, само ако може супичката да я правят малко по-гъстичка. Дано да продължава тази работа, защото за нас възрастните хора е голямо облекчение.“
Мара Шумова, на 85 години, от село Устрем, тютюнопроизводител, ползва услугата „лична помощ по домовете”:
– Доволна съм, как да не съм доволна. Аз не мога вече, цялата треперя, сили нямам, все ми е студено и все до печката седя. Искам да ми е топло и човек да ме гледа. На, дойде жената, тя ми е комшийка отсреща, оправи всичко, отиде да плати тока, водата.
Всеки ден е тук и много съм доволна. Аз толкоз искам вече, повече не ща! Догодина, ако съм жива и здрава, ще запиша и за храна, за тая зима съм подготвена, мъча се да си готвя сама, занапред Бог знае какво ще е. Ох, хубаво беше докато младите имаха работа тук и си бяха в село. Сега … трудна работа. Да е жив и здрав кмета /на селото Христо Илчев/ и големият кмет в града /Божин Божинов/, че направиха това хубаво нещо за нас старите хора.
Своето голямо задоволство и благодарност към ръководството на общината изказа и кметът Христо Илчев за откриването на работни места в селото и най-вече за голямата помощ, която се оказва за подобряване живота на възрастните -самотните и неможещите да се обслужват сами хора.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 1, 2018 12:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама