С обща грижа да опазим липите от вандали

Тонка Славкова
От Тонка Славкова юни 17, 2016 11:32

С обща грижа да опазим липите от вандали

Уханието на липов цвят е характерно за Тополовград в началото на юни. Красивите дръвчета, натежали от цвят, радват окото на онези, които ценят красотата, но са обект на посегателство за други. Мотивите са ясни – продажба в изкупвателните пунктове.
През последните години се забелязва спад на вандалщината, но превантивните мерки никога не са излишни. Всяка година общината издава заповед с цел опазването на дръвчетата. Съгласно забраната не се допуска бране на липов цят в регулираните граници на територията на общината, забранено е увреждането на липите в имоти общинска собственост – земеделски земи, горски територии и други. За бране на липов цвят със стопанска цел се изисква позволително, издадено по реда на чл. 22 от Закона за лечебни растения.
В друга Заповед на кмета на общината, която се базира освен на Наредбата за опазване на обществения ред, чистота, безопасността на движението и пожарната и аварийна безопасност в община Тополовград, и на Закона за лечебните растения, се казва, че количеството цвят в свежо състояние, събран от едно лице в рамките на един ден е половин килограм. При нарушаване на заповедта – чупене, рязане на клони, увреждане на дръвчетата, както и брането на по-голямо от посоченото количество, ще се налагат административни санкции съгласно законовите разпоредби.
Опазването на липовите дръвчета не е възможно само с кметските заповеди, в това е убедено и общинското ръководството. Грижата да се предпазят от вандалски набези трябва да е на всички – на общината, на полицията, на гражданите.
Всеки подаден навреме сигнал за посегателство над дръвчетата ще бъде от полза за опазването им.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова юни 17, 2016 11:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама