На десетото издание на „Хармония“ участваха 10 хорови състава

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 17, 2016 11:45

На десетото издание на „Хармония“ участваха 10 хорови състава

Хорови колективи от цялата страна и чужбина участваха в Х издание на фестивала „Хармония“ в Харманли. В продължение на два дни любителите на този вид музика можеха да чуят и видят изпълнения на професионални певци, които са пели на престижни сцени из целия свят. Прозвуча музика от класически композитори, популярни песни, джаз, фолклор и творби от любимеца на хоровете – Джузепе Верди.
На откриването кметът на Харманли Мария Киркова каза: „Всяка година хоровият фестивал се превръща в празник на нашия град и го очакваме с нетърпение.“ След думите й прозвучаха “Многая лета” и химна на Европа.
Сценичните изяви започнаха, след като първи на сцената на читалище „Дружба“ се явиха изпълнители от смесен хор „ Петко Стайнов”от Казанлък. След тях бяха малките певци от Асоциация на полифоничните хоровете, с диригент Неслихан Алпаджан. Те изпяха и българската песен „От зори“ на Христо Недалков. На сцената през първата вечер излезе и смесеният хор към националното училище за музикално и сценично изкуство (НУМСИ) „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, с диригент Анета Драгнева – Данаилова. Последва изпълнение на дамски хор на учителите от Добрич, с диригент Маргарита Русева – Ганева.
През втория ден на фестивала на сцената на харманлийското читалище се явиха хор „Тодор Маразов“ при НЧ „Напред 1903“ – Павел баня. Диригенти му бяха Иван Поров и Полина Христова.
След тях с професионалното си изпълнение се представи дамският хор „Тримонциум“ – Пловдив, към отдел “Култура” на общината. Дирижира Ваня Атанасов, а клавирен съпровод бе Диана Кънева, Те изпълниха няколко песни, сред които „Хор на циганите“ от „Травиата“ на Джузепе Верди и малка джазова меса от Боб Чилкот. На ударните инструменти бе Симеон Попов.
Академичен хор „Света Параскева“ бе дирижиран от Галина Луканова.
Представителен хор “Асоциация на полифоничните хоровете” на Анкара изпълни турски народни песни, английски и българската „Хайде бе, Яно, хайде бе, душо“. Той се ръководеше от проф. Мустафа Акайдън, на пианото бе Бурак Кан.
Десетото издание на Международния хоров фестивал в Харманли бе закрито с изпълнение на хорът на Старозагорската държавна опера. Той бе почетен гост на „Хармония“ и бе дирижиран от Младен Стоянов. Солист бе Нели Нечева.
Преди това, като част от фестивалната програма, на 9 юни за десети път бе представена „Царицата на чардаша“. Постановката е на хор „Славей“. Този път имаше и акомпанимент на инструменталисти от Държавна опера в Стара Загора.

Галина Луканова: „Този фестивал вече е от общонационално значение“ 

Доволна ли сте от фестивала?
Много добра организация, старателно подготвена. „Хармония“ е утвърдено име сред колегите. Той събира добри и разнородни състави, а ние отдавна го следим.
Аз съм за втори път тук и е приятно да се върнем
Домакините се бяха постарали не само да дойдем, да пеем и да отпътуваме, а и да прекараме добре. На изложбата можахме да видим снимки от преди години. Успяхме да посетим Александровската гробница, Узунджовската църква, която има много добра акустика, на която се уверихме с наши изпълнения. На чаша вино разговаряхме неформално, споделихме опит и идеи.
Това, че за десети път организират този фестивал, е похвално, защото не всички успяват за такъв период да се справят. Затова този фестивал вече добива общонационално значение. Галина Луканова е председател на Българския хоров съюз.

Проф. Мустафа Апайдън: „Песента обединява народите“

Доволни сте от фестивала?
Преди всичко искам да благодаря, че ни поканиха тук. Качеството на хоровете, които участваха, бе на ниво, даже някои над нашето. Разбрах, че това е десетия фестивал и съм сигурен, че ще организират още много, много десетки фестивали в Харманли. Видях много харманлийци да присъстват на събитието и съм сигурен, че това нещо има бъдеще тук.
Искам да кажа, че докато не ме поканиха, не знаехме нито една българска песен, но мисля че с „Хайде бе, Яно, хайде бе, душо“ се справихме. Искам навсякъде, където ходим на фестивали, да я представяме. Това значи, че аз много уважавам българските хорови изпълнители и искам да им благодаря още веднъж за доброто посрещане.
Пяхме и турски хорови песни, мисля че се харесаха. Думите може да са непознати, но като песен между народите се разбира.
Мисля, че в Турция, където има хорови фестивали ще се срещаме с харманлийския колектив.
С радост ще дойде пак тук ако ни поканят. С тези изпълнители да правиш нещо е чест за нас. Хоровите фестивали обединяват народите.

Генчо Дончев: “Тази година има много юбилеи”

Какво отличава Х издание на фестивала от другите?
Различното е, че за пръв път участваха десет хора, а харманлийското участие с оперетата бе също десето.
Новостите са, че за пръв път има участие на турци, въпреки че са близко до нас. Случи се с два хора и то от Анкара, което е добре.
2016 година е юбилейна за нас. Отбелязваме 120 години хор и 30-то турне в чужбина. То ще е в Италия.

Колко време отнема подготовката за фестивала?
Подготовката почна от ноември до сега. Търсене, покани, съгласуване с общината, с читалището, за да можем да се ориентираме кой какво може да направи и какво съдействие можеда даде.
Малкото статистика показва, че за тези 10 фестивала са участвали хорове от 12 държави: Италия, Испания, Полша, Гърция, Русия, Франция, Израел, Ирландия, Англия, САЩ, Турция и България. Това са 53 състави, от които 20 от чужбина, и малко повече от 1400 хористи са излезли на сцената.

Галина Луканова

Галина Луканова

Генчо Дончев

Генчо Дончев

проф. Мустафа Апайдън (1)

проф. Мустафа Апайдън

 

 

 

 

 

 

 

„]

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 17, 2016 11:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама