Рекорден брой таланти ще се изявят на събора край Хайдушкия манастир

Тонка Славкова
От Тонка Славкова юни 17, 2016 11:28

Над 120 са получените до сега заявки на фолклорни любителски състави и индивидуални изпълнители за участие в тазгодишния народен събор край манастир „Св.Троица”, който ще се проведе на 18 и 19 юни, край манастир „Св.Троица”. Съборът е включен в Националния културен календар и е най-значимото автентично събитие в общината. До сега във фолклорния празник участваха любителски състави от Югаизточна Тракия. Тази година да пеят, да играят, да се надсвирват край Хайдушкия манастир, изявиха желание десетки състави и индивидуални изпълнители от различни краища на страната – уведоми Красимира Ятакчиева – началник отдел „ Хуманитарни и социални дейности” в Общинската администрация. Посетителите ще чуят песни чак от Айдемир, Силистренско и от много други далечни места. Поради големия брой на участниците тази година ще се проведат два концерта. На 18 юни от 17.00 часа ще се представят домакините – съставите от тополовградска община, а на 19 юни от 9.З0 часа на откритата сцена ще се изявят гостуващите състави и индивидуални изпълнители.
По-голям е наградният фонд на тазгодишния празник. Участниците ще се състезават в различните категории изкуства. Най-добрите ще получат грамоти и парични премии. Отредени са награди и за най-млад и най-възрастен участник. Изпълненията им ще се оценяват от жури с председател Николай Ников – доктор по народно изкуство, гл. асистент в СУ „Климент Охридски”.
Организаторите отправят покана към всички да станат част от най-голямото фолклорно събитие на община Тополовград.

С поредното първо място от фолклорно събитие се завърна Женската група за автентичен фолклор при читалището в село Срем, с ръководител Йонко Гинев. На 11 юни групата представи „Лазаруване” на Фолклорния празник „На събор край Тунджа”, който се проведе в сливенското село Самуилово. Призовото място сремските певици получиха за най-точно възпроизвеждане на обред.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова юни 17, 2016 11:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама