Рекорден брой таланти ще се изявят на събора край Хайдушкия манастир

Тонка Славкова
От Тонка Славкова юни 17, 2016 11:28

Над 120 са получените до сега заявки на фолклорни любителски състави и индивидуални изпълнители за участие в тазгодишния народен събор край манастир „Св.Троица”, който ще се проведе на 18 и 19 юни, край манастир „Св.Троица”. Съборът е включен в Националния културен календар и е най-значимото автентично събитие в общината. До сега във фолклорния празник участваха любителски състави от Югаизточна Тракия. Тази година да пеят, да играят, да се надсвирват край Хайдушкия манастир, изявиха желание десетки състави и индивидуални изпълнители от различни краища на страната – уведоми Красимира Ятакчиева – началник отдел „ Хуманитарни и социални дейности” в Общинската администрация. Посетителите ще чуят песни чак от Айдемир, Силистренско и от много други далечни места. Поради големия брой на участниците тази година ще се проведат два концерта. На 18 юни от 17.00 часа ще се представят домакините – съставите от тополовградска община, а на 19 юни от 9.З0 часа на откритата сцена ще се изявят гостуващите състави и индивидуални изпълнители.
По-голям е наградният фонд на тазгодишния празник. Участниците ще се състезават в различните категории изкуства. Най-добрите ще получат грамоти и парични премии. Отредени са награди и за най-млад и най-възрастен участник. Изпълненията им ще се оценяват от жури с председател Николай Ников – доктор по народно изкуство, гл. асистент в СУ „Климент Охридски”.
Организаторите отправят покана към всички да станат част от най-голямото фолклорно събитие на община Тополовград.

С поредното първо място от фолклорно събитие се завърна Женската група за автентичен фолклор при читалището в село Срем, с ръководител Йонко Гинев. На 11 юни групата представи „Лазаруване” на Фолклорния празник „На събор край Тунджа”, който се проведе в сливенското село Самуилово. Призовото място сремските певици получиха за най-точно възпроизвеждане на обред.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова юни 17, 2016 11:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.