Ремонтират покрив на Културен център за 60 000 лв.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 30, 2018 08:46

Ремонтират покрив на  Културен център за 60 000 лв.

Покривът на Културния център на Харманли протече сериозно и се наложи да му се прави основен ремонт. Специализирана фирма от Хасково подмени изолацията, оправи пробойните, от които се наводняваше втория етаж. Отстраняването на тези проблеми струва на общинския бюджет 60 000 лева.
Повече от година при дъжд вода-та от покрива се стичаше на много места – в Ритуалната зала, в Изложбената зала, в тоалетните, а влагата съсипваше имуществото.
Това не е първият ремонт на построената през 2010 година сграда. През миналата година бяха ремонтирани стълбите от северната й страна.

През тази седмица започва ремонт и на друга обществена постройка, покрива на Общинския пазар.

Харманлийското НДК – гордост за политик, сериозна загуба за местни предприемачи

Изграждането на Културния център, гордостта на предишния кмет Михаил Лисков, донесе загуба в шестцифрена сума на местни предприемачи. Ръководеният лично от градоначалника строеж бе оскъпен, защото кметът искаше в него да има най-добрите материали. Господин Лисков неофициално ръководеше работата по строежа и непрекъснато променяше видовете строителни работи, без това да бъде отразено в заповедната книга.
Негов е изборът на фирма, която направи изолацията на покрива, която сега е разнебитена.
Основните изпълнители на ремонтните работи по оформянето на бившата Ритуална зала в Културния център се извърши от консорциум от местни строителни фирми „Харманли 500 години”, ръководен от Огнян Велков. Кметът подписа договор с тях в края на 2009 година. Проектът за ремонта бе изготвен от харманлийката – архитект Ели Стоева, която живее в Канада. Финансирането е от държавата в замяна на приемане на боклук от София в Регионалното депо за отпадъци край Харманли.

2 160 459,67 лв. с ДДС струваше реконструкцията и преустройството на бившата ритуална зала, за да стане тя Културен център с библиотека. Това обаче са само парите за строително-монтажните работи. Заедно с проектирането, строителния надзор, обзавеждането и различните такси сумата възлиза на близо 4 млн. лв.
Ремонтът започна в началото на 2010 година, а през цялото време на строителството местните фирми си получаваха парите с голямо закъснение.


Накрая като „награда“ бяха дадени на съдия – изпълнител.
Обектът бе открит на 10.10.2010 г. в присъствието на президента Ге-орги Първанов.
На събитието бяха дошли над 1 000 човека. Тук бе народният представител Емилия Маслорова, кметът на Свиленград и Димитровград, строители, общински съветници.
В началото на тържеството пред входа танцьорите на Нешка Робева представиха част от танца “Видрица”.
След това двамата – Георги Първанов и Михаил Лисков, прерязаха лентата и влезнаха в сградата. Разгледаха залата, а след това участваха на коктейл с червените първенци от региона.
В мазето на сградата се помещава библиотеката на читалище „Дружба“, а кафенето на втория етаж допреди 3 години се издържаше предимно от бюджета на Общината.

 

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 30, 2018 08:46
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Emigrant октомври 1, 07:04

    Даааа- архитекта с българка с канадски манталитет, но изпълнението и подръжката с български манталитет. Резултата е налице.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама