Природозащитници от две страни отбелязаха Деня на европейския „Зелен пояс“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 29, 2018 08:06

Природозащитници от две страни отбелязаха Деня на европейския „Зелен пояс“

Да се привлече вниманието към „Зеления пояс“, една от най-важните екологични зони в Европа, бе срещата на природозащитници от България и Турция. През почивните дни (22 и 23 септември) представители на „Зелени Балкани“ бяха на посещение град Инеада, в южната ни съседка.

В черноморския турски град те участваха в работна среща с „Младежка асоциация обратно към природата“. Техният представител Селчук Аслан представи екипа, с който работи и дейността, която са извършили.

Следобед имаше тренинг обучение – фотографиране на дива природа, което се проведе около езерата на „Инеада – национален парк – заливни гори и езера.“

В програмата бе включено посещение на защитена горска територия, стопанисвана от фондация Dayko, където участниците се запознаха с горите на Странджа като част от „Зеления пояс“.

В понеделник, 24-ти септември, инициативата приключи с откриване на изложбата ,,Сакар – Земя на съкровища“, в Арт Галерия Свиленград.

Денят на „Зеления пояс“ е международно трансгранично сътрудничеството, което се чества в различни европейски страни. Това са страни, които са попадали от двете страни на бившата ,,Желязна завеса“ разделяща Европа на два  блока. Тези места около границата са били с ограничен достъп, което е спомогнало в тези територии да се съхранят изключително биоразнообразие и култура. Днес тези територии са обединени в инициативата
„Европейски Зелен пояс“. Той формира 12.500 км дълъг паневропейски екологичен коридор от Баренцово море на север до средиземноморския юг на Европа и Черноморското крайбрежие, съхраняващ изключително биологично разнообразие. Простира се на територията на 9 страни.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 29, 2018 08:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.