Природозащитници от две страни отбелязаха Деня на европейския „Зелен пояс“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 29, 2018 08:06

Природозащитници от две страни отбелязаха Деня на европейския „Зелен пояс“

Да се привлече вниманието към „Зеления пояс“, една от най-важните екологични зони в Европа, бе срещата на природозащитници от България и Турция. През почивните дни (22 и 23 септември) представители на „Зелени Балкани“ бяха на посещение град Инеада, в южната ни съседка.

В черноморския турски град те участваха в работна среща с „Младежка асоциация обратно към природата“. Техният представител Селчук Аслан представи екипа, с който работи и дейността, която са извършили.

Следобед имаше тренинг обучение – фотографиране на дива природа, което се проведе около езерата на „Инеада – национален парк – заливни гори и езера.“

В програмата бе включено посещение на защитена горска територия, стопанисвана от фондация Dayko, където участниците се запознаха с горите на Странджа като част от „Зеления пояс“.

В понеделник, 24-ти септември, инициативата приключи с откриване на изложбата ,,Сакар – Земя на съкровища“, в Арт Галерия Свиленград.

Денят на „Зеления пояс“ е международно трансгранично сътрудничеството, което се чества в различни европейски страни. Това са страни, които са попадали от двете страни на бившата ,,Желязна завеса“ разделяща Европа на два  блока. Тези места около границата са били с ограничен достъп, което е спомогнало в тези територии да се съхранят изключително биоразнообразие и култура. Днес тези територии са обединени в инициативата
„Европейски Зелен пояс“. Той формира 12.500 км дълъг паневропейски екологичен коридор от Баренцово море на север до средиземноморския юг на Европа и Черноморското крайбрежие, съхраняващ изключително биологично разнообразие. Простира се на територията на 9 страни.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 29, 2018 08:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама