Реализиране на мечти и професии са пожеланията към абитуриентите

Петя Георгиева
От Петя Георгиева май 29, 2009 17:31

Реализиране на мечти и професии са пожеланията към абитуриентите

Едновременно радост и тъга съпътстват младите абитуриенти – това е единодушното мнение на директорите на СОУ „Неофит Рилски“ и ПГЕТ „Захари Стоянов“ – Харманли.
След като дванадесетокласниците усетиха различни тръпки и емоции – серенади, подготовка за зрелостни изпити, избиране на подходящ дрес код за предстоящата бална вечер и др., усещането за края на ученическия живот става все по-осъзнато. На младежите със сигурност им предстои едно много по-организрано и отговорно начинание, с което те започват да се сблъскват.
Изминалите задължителни матури са поредното притеснение за учениците от 12-тите класове. Очакванията на абитуриентите са били за малко по-лесни изпити и следователно по-добро представяне. Експертите са категорични, че през тази година въпросите, които са се паднали на децата са по-трудни в сравнение с миналата година. Въпреки това учениците се надяват на положителни оценки и очакват с нетърпение резултатите. През тази година и самите квестори са приели още повече сериозността на проведените изпити и отговорно са наблюдавали децата – показателен е фактът, че в Харманли няма регистриран случай на опит за преписване.
Относно третата матура, която се полага по желание и предстои, от СОУ „Неофит Рилски“ съобщиха, че има завършващи, които ще положат подобна матура, за разлика от ПГЕТ „Захари Стоянов“, където няма желаещи да се явят на този изпит.
Другите съпътстващи емоции са около дълго очакваната бална вечер, която за пореден път ще се проведе в ресторант „Приказките“. Маршрутът вече е ясен – тръгва се от училищата с автомобили, продължава се по „Александър Стамболийски“ до общината, след което дванадесетокласниците обикалят по площада, за да се спази традицията и гражданите да могат да видят красивите абитуриенти на Харманли. Веднага след дефилето, завършващите се отправят към ресторанта, отново с колите, където се събират всички празнуващи и вип гости на вечерта с преподаватели и директори.
Особено вълнуващ момент за абитуриентите от СОУ „Неофит Рилски“ се е оказала срещата с кмета на Харманли. Те били посрещнати изключително топло от общинската управа и по-специално от г-н Лисков. Те уточнили заедно маршрута на очакваната вечер и поискали необходимото разрешение и осигуряване на охрана, на което управата се отзовала без възражения.

След изпращането, което по традиция също е на 24 май, празнуващите ще посетят курортни градове в страната и чужбина

– Слънчев бряг, Мармарис и Кушадъсъ. Това са едни от последните емоции, които класовете и техните класни ръковдители ще преживеят заедно. Тук също се смесват противоречивите чувства на радост и тъга от предстоящото завършване, защото краят е близко, а новото начало непонятно.
Дванадесетокласниците от ПГЕТ „Захари Стоянов“ се ориентират основно към Спортната академия, както и към технически и икономически науки. „Много здраве, професионални успехи, добра реализация и само напред“ е пожелането на директорът на професионалнтата гимназия г-жа Димка Вълчева.
Малко по-различни са предпочитанията на бъдещите студенти от СОУ „Неофит Рилски“. Те са ориентирани главно към туризма и икономическите специалности. За тях хуманитарните и технически науки не са особено привлекателни науки. Изненадващ е фактът, че броят на желаещите да се занимават с медицина е изключително малък, а за фармация дори липсва. За сега именно туризмът е предметът, който до една степен предлага възможности за развитие в района – откриват се тракийски селища, свидетели сме на интереса към културните и исторически обекти, като доказателство за това са снимките, направени в Любимец от „National Geographic“. Според директорът на СОУ „Неофит Рилски“ Гергана Мургова реализация има. Тя ни сподели още, че гимназията реализира проект с Аграрния колеж в Пловдив. Според договора, който ще е в сила от следващата година, ще се провеждат лекции на задочниците, приети в техния колеж от техни преподаватели на територията на СОУ „Неофит Рилски“, като това е добра възможност за младежите в Харманли да се задържат в града. Те ще ходят в Пловдив единствено, когато са датите за нарочените изпити.
Друга инициатива на гимназията е ученици от малките класове на училището също да вземат участие в екипи, групи, сбирки и изложби на преподаватели от Аграрния колеж, да им помагат при събирането на различни приложни материали. Ръководството на колежа останало очаровано от идеята на местната гимназия. Директорът на СОУ „Неофит Рилски“ ни увери, че напред във времето връзки ще се правят и с други колежи и университети в страната, с надеждата младото, образовано и добре подготвено поколение в Харманли да се запази. „Пожелавам на всички абитуриенти мечтите им да станат реалност“, са емоционалните думи на Гергана Мургова.

В Тополовград позабравена традиция се завръща

Тази година тополовградските абитуриенти ще празнуват своя бал в родния си град.
Вече няколко години зрелостниците предпочитаха най- хубавата си вечер да прекарат в скъпи заведения в големите градове. На 63-ма абитуриенти от випуск 2009 на СОУ “ Д-р Петър Берон“ ще се зарадват тополовградчани на 23 май, когато ще дефилират на празнично шествие по главната улица на града. Те ще преминат по червена пътека до елитното заведение “ Империал“, където ще отпразнуват най-дългоочаквания си празник-абитуриентския си бал. С цвете за всеки на входа ще ги посрещне директорката на училището, с което скоро се сбогуваха – Мария Узунова. След бала, болшинството от тях ще се втурнат към Висшите учебни заведения, за да продължат образованието си. Пет са отличниците на випуска, които кметът на общината награди със златна плочка.

Симеоновградските абитуриенти ще празнуват в Хасково

В Симеоновград страстите по предстоящия абитуриентски бал са големи.Всички говорят само за него. Абитуриентите ще празнуват на 23 май в Хасково в ресторант „Хасково“, като преди това ще се събират в градските градинки и ще дефилират по главната улица. Всеки пази в тайна своя тоалет, но разбира се, че момчетата ще залагат на изчистените костюми преобладаващи в бронзов цвят, а момичетата с разголени рокли, сандали с много висок ток и каишки тип ботуши. Следващата седмица те заминават за 4 дни на море в Слънчев бряг.

Петя Георгиева
От Петя Георгиева май 29, 2009 17:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама