Птичи грип в село Преславец – майтап бе Уили!

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 2, 2006 07:27

Птичи грип в село Преславец – майтап бе Уили!

Акценти

  • Вестник "Харманлийски НОВИНИ", бр.8/159 24 февруари - 2 март 2006 год.

Свързани публикации

Валентин Димитров Тодоров от село Преславец стана медийна звезда от национално ниво за няколко дни. Причината – съмнения на някои доктори, че е заболял от птичи грип. Всички водещи телевизионни канали и централни вестници гръмнаха с тази новина, макар че лекуващият му лекар в Инфекциозното отделение на Хасковската болница не бе употребил тези думи. Тодоров бе лекуван с антивирусния препарат ремантадин и антибиотика амоксиклав. Валентин е имал стари бронхитни прояви.
Историята е повече от тривиална: Самият Вальо казва, че на 15 февруари пийнал повечко бира, на следващия ден го заболяло гърлото и отишъл при личната си лекарка д-р Чакърова. Там споменал, че му умрели две патки в курника – факт, който паникьосал докторите. Те веднага го грабнали с линейка и го отвели в Хасково.
„Да не бях казвал за патките, те ми изядоха главата. Не ме ли виждаш, жив и здрав съм, нищо ми няма“, редеше Вальо от изолатора на инфекциозното отделение в неделя.
Тъщата на Тодоров, 72-годишната Яна Митева, коментираше още в неделя „Здрав е Вальо, няма му нищо“, уверява тя и излага своя версия за кончината на патиците: „Имаме един петел, който постоянно се качваше върху тях. Аз все го гоня с тоягата, а той пак им налита. Сигурно той ги е утрепал“, разсъждава старицата. Половият атлет и останалата му единствена партньорка в неделя бяха в добро здраве, обикаляха кафеза, ровеха и кълвяха зърна.
Още в неделя на обяд специалисти от Харманли и Хасково бяха категорични: „Бяхме на мястото и видяхме, че умрелите птици категорично нямат клинична картина за птичи грип. Проби от тях обаче са изпратени в София“, бе оценката на епизоотолога д-р Станимир Баръмов от РВМС-Хасково. Курникът не бил отварян и обгрижван от 3 дни и най-вероятно пернатите са умрели от липса на храна и вода.
В личното стопанство на фамилията в Преславец се отглеждаха петел, кокошка и мъртвите вече 2 патки.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 2, 2006 07:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.