Промените към по-добро са видими, имаме волята да продължим започнатото“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 11, 2015 07:16

Промените към по-добро са видими, имаме волята да продължим започнатото“

Акценти

  • Ще призова гражданите на Община Любимец да бъдат активни, да гласуват в предстоящите избори и да изберат най-достойните
  • Ако моите опоненти смятат, че тази стратегия на оплюване, на хвърляне на празни обвинения в пространството, на отричане на постигнатото ще им донесе успех - това е техен избор

Свързани публикации

Инж Анастас Анастасов е кандидат за кмет на община Любимец втори мандат. Той е издигнат от политическа партия ГЕРБ

Господин Анастасов, преди четири години бяхте избран за кмет на Община Любимец с идеята за нова философия на управление. Какво успяхте да свършите през мандата?

Любимец се нуждаеше от промяна. Община, затънала в дългове към фирми и доставчици, неизплатени заплати на служителите, недобро почистване и сметосъбиране, улици и тротоари незапомнили ремонт от много години, запустели и неподдържани зелени площи и паркове, порутени училища, детски градини и ясли и др. Това повече не само не можеше, но и не биваше да продължава, ако не искахме да се превърнем в община със затихващи функции.

Поставихме си основната цел – Община Любимец да бъде община в развитие, за да могат жителите й да се гордеят с нея. След това последваха конкретните мерки: финансова стабилизация, въвеждане на строг контрол за съответствие на приходи и разходи, повишаване на събираемостта на местните данъци и такси и др. Идентифицирахме основните проблеми на града и селата и се заехме да осигурим редовно почистване и сметоизвозване, поддържане на зелени площи и осветление, изграждане на площадки и кътове за отдих в града и населените места, създаване на условия за спорт за младите и др.

Нужно бе да се затворят всички пробойни за неразумно изтичане на общински средства, ето защо насочихме усилия за осигуряване на енергийна ефективност на учебните заведения, детски градини и ясли. Сега те са санирани, обновени, с парни инсталации на биогорива, в резултат на което разходите за отопление намаляха значително.

Отделихме голямо внимание на културата – цялостен ремонт и обновление на читалището в града, богат културен календар, подпомагане на самодейността и различните клубове. Съдействие за опазване на археологическото наследство на нашия регион. Полуразрушеното старо училище в с. Малко градище в момента е изцяло реновирано и ремонтирано и се превръща в прекрасна съвременна база за археолозите, работещи в култовия комплекс „Глухи камъни”.

Не оставихме на заден план и здравеопазването. Нашата „Специализирана болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация” е финансово стабилна, разполага със съвременна медицинска апаратура, квалифициран персонал, с прекрасен и поддържан парк и удобен паркинг. Грижим се и подпомагаме клубовете на хората с увреждания, на пенсионера, на жените и др.

Не на последно място са реконструираните и рехабилитирани улици, тротоари и пътища от общинската пътна мрежа и новоизградените водопроводи. Гордеем се и с многофункционалните зали, разполагащи с терени за практикуване на повече от десет вида спорт. Това са важни неща, когато един човек избира къде да живее.

Но тук е мястото да отбележа, че без подкрепата на служителите на общинската администрация, реализирането на тези идеи, би било невъзможно. Без единния, работещ и сплотен екип, нищо нямаше да се случи. Винаги съм твърдял, че в местната власт трябва да има приемственост и разчитам както на изградени във времето професионалисти и дългогодишни служители, така и на млади специалисти. Всички отдели на администрацията сега действат в синхрон. Това е тайната на успеха – общината да работи като единна структура и всички да гледат в една посока.

За изминалите четири години в много сфери от живота, в Община Любимец бяха направени кардинални промени към по-добро. И човек трябва да е абсолютно недобронамерен и черноглед, за да го отрече.

А как жителите на общината гледат на случващото се в града и селата? Сравняват ли Ви с Вашите предшественици?

В началото имах усещането, че у хората има известна доза недоверие. Може би поради това, че през годините много неща са се обещавали, а малко са се случвали. А може би поради факта, че преди четири години не ме познаваха достатъчно, нямаха представа как ще се случат нещата, които планираме, какъв ще е екипът, с който ще работя, ще успеем ли да извадим общината от финансовото тресавище и т.н. Сега обаче, срещайки се с хората, виждам одобрение за случващото се в общината и надежда, че възходящото развитие ще продължи. А за мен е от изключителна важност, гражданите да вярват в управлението и да го подкрепят. И това ни дава стимул да продължим напред.

Колкото до предшествениците ми – може би е нормално да се правят сравнения, но със свършеното през мандата, с резултатите, които постигнахме, мисля че такова сравнение работи в моя полза. В годините назад във времето, Любимец е имал за градоначалници и достойни хора. Всеки от тях – кой повече, кой по-малко, е оставил след себе си нещо и е допринесъл за развитието му. Мнозинството от тези ръководители са имали желанието да направят повече добри неща за града и общината. Но в крайна сметка, хората са тези, които дават оценка за свършеното от всеки.

Какво следва, след като доверието е спечелено?

Несравнимо по-голяма отговорност. Всяко обещание тежи повече, тъй като вече имаш доверието. Когато сам си вдигнал летвата – очакванията към теб са по-големи. Всичко позитивно постигнато трябва да се опази и развие. Това е ново предизвикателство. Аз и моят екип ще продължим да работим със същите темпове. Имаме ясна представа за идния мандат и вече подготвяме проекти за новия програмен период. Ще стартираме с проект за новия вид на централната градска част, с ремонти на училища и училищни дворове, реконструкции на улици и тротоари, изграждане на площадки и кътове за игра на най-малките, нови водопроводи и др. Ще продължаваме да съхраняваме и надграждаме.

Предизборната кампания е в разгара си. Вашите опоненти Ви отправят открити обвинения и нападки за злоупотреби, корупция, политически натиск и др. Как ще им отговорите?

С такива методи си служат само безсилните и безпомощните. Всичко това се прави с една единствена цел – да очерниш този, който управлява в момента. Много е трудно в такъв мандат, когато постигнатото не е малко, когато хората го оценят, да намериш други опорни точки. Нямаш доказателства за злоупотреби и корупция, отправяш в пресата и в разговори неадресирани обвинения, за да впечатлиш чисто емоционално хората. Нямам притеснения от тези манипулации и откровени лъжи и не възнамерявам да влизам в този тон. Още при кандидатирането си за втори мандат заявих, че ще водя честна и толерантна кампания. Ако моите опоненти смятат, че тази стратегия на оплюване, на хвърляне на празни обвинения в пространството, на отричане на постигнатото ще им донесе успех – това е техен избор. Аз и до сега очаквам да видя програмите за управление на останалите кандидати за кметове, да се запозная с вижданията им, с предлаганите идеи за бъдещото развитие на общината. Въпреки че до изборите остават по-малко от 20 дни, това все още не се е случило.

Вие, както и на предишните избори, сте кандидатът за кмет на ПП „ГЕРБ“. Смятате ли, че този път ще спечелите подкрепата на по-широк кръг избиратели?

Надявам се на подкрепа от всички, които наистина милеят за града ни и искат той да се развива по начина, който показахме. Безспорно, всичко което се случи в Любимец за тези четири години, се случи в мандата на управлението на „ГЕРБ“. Имахме мнозинство в Общински съвет, кметът бе от „ГЕРБ“ и местната власт имаше силна подкрепа от страна на правителството и държавата. Но напредъкът, който постигнахме е за всички любимчани, затова разчитаме отново да ни гласуват доверие. За да продължат възходящите темпове в развитието на Любимец, е добре да има политическа стабилност. Това означава, че „ГЕРБ“ ще се надява в следващия мандат да има силно представителство в Общинския съвет, което да даде спокойствие на изпълнителната власт да реализира успешно програмата си за управление.

Какви са Вашите предизборни послания към гражданите на Община Любимец ?

Ще призова гражданите на Община Любимец да бъдат активни, да гласуват в предстоящите избори и да изберат най-достойните. Нека хората да направят оценка на качествата и постигнатото от всеки един от нас – претендентите за кмет на Община Любимец.

Ние, кандидатите на ПП „ГЕРБ“, отправяме послания за стабилен растеж на града и общината във всички сфери на развитие. Вярваме, че на 25-ти октомври, ще се поздравим с изборна победа и собщи усилия ще продължим да променяме Община Любимец. Даваме си и ясна сметка, че занапред от нас ще се изисква още по-голяма отговорност, усилия и отдаденост на хората.

Видимите резултати за Община Любимец ще бъдат още повече, защото имаме волята да продължим започнатото.

Местни избори 2015. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 11, 2015 07:16
Напиши коментар

1 Коментар

  1. АНИЧКА КОЛЕВА октомври 11, 18:19

    Г-н Анастасов,погледнете представителите на политическите партии в секционните избирателни комисии.Всички,които са на заплата в общината и в институции,финансирани от общината са от ГЕРБ,ДПС И РБ,а като четеш имената,всички са лично предани на Вас и г-н Станков.Посочете ми име,което не е от тези партии и работи в институции,финансирани с общински пари,т.е. от нашите данъци.А за строежа при поликлиниката с какви средства го финансирате? От заплати? А лично дарените от Вас телевизори за стаите в болницата?

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама