Есенни люляци разцъфват в Елхово

Руска Георгиева
От Руска Георгиева октомври 11, 2015 07:15

Есенни люляци разцъфват в Елхово

Акценти

  • Песента на Весна Змиянач ,,Йорговани,,-Люляците” е най точното определение, че люляците разцъфват тогава, когато хората са чувстват зле и имат нужда от нови надежди и пробуждания.

Свързани публикации

Необичайно за сезона явление се наблюдава напоследък в елховските дворове.-Разцъфват и ухаят люляците през есента. Според поверията това означава,че ни очаква люта зима. В района на тополовградското село Княжево са забелязани и разцъфнали трънкиви храсталаци.

Според собствена информация от северна България там също от няколко години вече се забелязва люляковите храсти да цъфтят по два пъти в годината. Дали зимата ще е люта, живота тежък или ни очаква ново и влюбено пробуждане от тежките времена в които живеем ще покаже времето. Независимо от това песента на Весна Змиянач ,,Йорговани Люляците” е най точното определение, че те азцъфват тогава, когато хората са чувстват зле и имат нужда от нови надежди и пробуждания.

Според легендите обаче люлякът – особено лилавия е символ на нежност и финес, на пробуждане и на влюбеност. Малцина знаят, че е от едно семейство с маслината. Смята се, че произхожда от Иран и за първи път се е появил в градината на британската кралица Елизабет. По късно е разпространен в страни като Франция, Дания,Норвегия. За повечето народи люлякът е символ на щастие, на влюбено събуждане, но за англичаните люлякът ,особено белият е символ на траур и скръб.

Освен цвете люлякът е билка и сега е време някои да се снабдят със средство против простудата. В малки количества лекува труднозарастващи рани. Но е отрова за насекоми като комари, молци и т.н. В много малки количества може и да убива. Само 0,05 грама от него са нужни за да бъде убит човек с него.

Използва се и в козметиката и фармецевтиката. Намира приложение и при направата на клечки за зъби.

Люлякът е единственото цвете, което има собствен празник. Той повече от 500 години е символ на турския град Бурса, където се правят празненства и фестивали в негова чест.

Според цветния хороскоп родените от 14 до 24 октомври са под знака на люляка. Те излъчват младост и свежест. Обичат да помагат на другите ,старателни и целеустремени са.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева октомври 11, 2015 07:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.