Есенни люляци разцъфват в Елхово

Руска Георгиева
От Руска Георгиева октомври 11, 2015 07:15

Есенни люляци разцъфват в Елхово

Акценти

  • Песента на Весна Змиянач ,,Йорговани,,-Люляците” е най точното определение, че люляците разцъфват тогава, когато хората са чувстват зле и имат нужда от нови надежди и пробуждания.

Свързани публикации

Необичайно за сезона явление се наблюдава напоследък в елховските дворове.-Разцъфват и ухаят люляците през есента. Според поверията това означава,че ни очаква люта зима. В района на тополовградското село Княжево са забелязани и разцъфнали трънкиви храсталаци.

Според собствена информация от северна България там също от няколко години вече се забелязва люляковите храсти да цъфтят по два пъти в годината. Дали зимата ще е люта, живота тежък или ни очаква ново и влюбено пробуждане от тежките времена в които живеем ще покаже времето. Независимо от това песента на Весна Змиянач ,,Йорговани Люляците” е най точното определение, че те азцъфват тогава, когато хората са чувстват зле и имат нужда от нови надежди и пробуждания.

Според легендите обаче люлякът – особено лилавия е символ на нежност и финес, на пробуждане и на влюбеност. Малцина знаят, че е от едно семейство с маслината. Смята се, че произхожда от Иран и за първи път се е появил в градината на британската кралица Елизабет. По късно е разпространен в страни като Франция, Дания,Норвегия. За повечето народи люлякът е символ на щастие, на влюбено събуждане, но за англичаните люлякът ,особено белият е символ на траур и скръб.

Освен цвете люлякът е билка и сега е време някои да се снабдят със средство против простудата. В малки количества лекува труднозарастващи рани. Но е отрова за насекоми като комари, молци и т.н. В много малки количества може и да убива. Само 0,05 грама от него са нужни за да бъде убит човек с него.

Използва се и в козметиката и фармецевтиката. Намира приложение и при направата на клечки за зъби.

Люлякът е единственото цвете, което има собствен празник. Той повече от 500 години е символ на турския град Бурса, където се правят празненства и фестивали в негова чест.

Според цветния хороскоп родените от 14 до 24 октомври са под знака на люляка. Те излъчват младост и свежест. Обичат да помагат на другите ,старателни и целеустремени са.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева октомври 11, 2015 07:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама