Недостатъци в панелните конструкции излагат на риск човешки живот

Руска Георгиева
От Руска Георгиева октомври 11, 2015 07:40

Недостатъци в панелните конструкции излагат на риск човешки живот

Акценти

  • Блоковете в този квартал са построени преди повече от 26 години
  • Още преди десетина години от покрива започва да се стича вода-дори през лятото на определени места и вали в самите жилища.

Свързани публикации

Съществува риск някой от обитателите на елховския блок 18 в комплекс ”Изгрев“ да бъде убит от ток. Причините за това са есенните дъждове и несъвършенствата на панелните конструкции.

Блоковете там са построени преди повече от 26 години. Според протоколите на приемателните комисии амортизационния им срок е 30 години. Още с нанасянето си живеещите в тях са забелязали несъвършенства като криво изрязани врати, фуги около коминните тела. Блоковете са строени от СМК и в тях са се нанесли предимно бивши собственици, чиито къщи са били развалени заради построяването им или млади тогава семейства с малки деца,чийто мъже бяха включени в така наречения Комсомолски набор. Те трябваше да работят задължително по 3 години в строителството за да добият правото да си закупят жилище.

Блок18 беше първия на който след като направиха 1 година стаж в него на мъжете беше разрешено да го закупят. Според броя на децата се даваха съответно двустайни или тристайни апартаменти.

Още преди десетина години от покрива започва да се стича вода-дори през лятото на определени места и вали в самите жилища. Правени са неколкократни ремонти-частични или на целия вход,включващ цялата секция, но крайния резултат е все същия-Дъждът прониква през фугите и пада над главите на обитателите на апартаментите.

Блок 18 е с 5 входа и е на 4 етажа и отдавна е одобрен за саниране. Преди броени дни мина комисия на фирмата”Агхкорн”ЕООД за да измери енергийната ефективност на апартаментите.

Замервани са били по 3 апартамента от различните видове на всеки вход. Никой обаче не се е качил да види какво е състоянието на последните етажи. Очаква се самото саниране да започне едва през следващата година.

Към настоящия момент дъжда вали и пада като из ведро над главите на хората от последния етаж на вход Б .намокрени са контактите, ключовете за бойлерите, мокра е цялата ел. Инсталация. За да събират водата и да не прави поразии слагат корита и легени и постоянно забърсват за да оберат водата. Целите панели са разядени от стичането и надолу и наводненията продължават и на долните етажи. От влагата по стените и таваните избива мухъл. Освен че са застрашени от болести и зарази, хората се опасяват да не бъдат убити от електрическия ток. Не смеят да си включват ел уредите.

За да се съберат спешно средства от живеещите е много трудно. Подобен ремонт е много скъп и изисква огромни средства. Те не са по силите само на живеещите на последния етаж-които са най потърпевши в случая.

Проблем е и,че при предишните ремонти на покрива не са били представени отчети и фактури за направените разходи. На практика излиза, че парите са взети за нищо,а проблема е задълбочен.

Според заключението на комисия от ,,Групама“ от София, доведена да огледа положението на апартамент на последния етаж необходима е била само една ролка подсилен воалит на стойност около 50 лева и разходи за труд. Според огледа от строителни специалисти подобен ремонт към момента ще струва около1 200-1 500 лв.

За целта председателя на контролния съвет на блока по санирането прави молба до кмета на община Елхово за да свика веднага комисия от Елхово и Ямбол. Исканията му са или да започне незабавното саниране, или според закона за етажната собственост да се намеси да бъдат събрани средства за да се започне незабавен ремонт.

Наред с този проблем живеещите в панелените блокове се питат какво ли ще стане след още някоя година с домовете им. Нали скоро амортизационния срок изтича. Нима ще останат на стари години без покрив хората,които задължително положиха труд за да добият правото да си купят собствено жилище на младини.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева октомври 11, 2015 07:40
Напиши коментар

1 Коментар

  1. katq kacarova октомври 11, 15:48

    trqbva da se oburne seriozno vnimanie na tezi blokove.Az sum na posledniq etaj i problemitemi s te4ove zapo4naxa o6te predi 15 godini vupreki 4e prezalivaxpokriva vednuj i vtori put sa pravi remont ot vxoda rezultat nula te4e nad el tabloto mi v spalnqta subiram vodata tapetite padnaxa kuxnqta su6to da ne govorq za komona v xola

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама