Превозвачите да му мислят, опашки ще има

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 15, 2019 09:58

Превозвачите да му мислят, опашки ще има

Превозвачите да търсят алтернативни маршрути за камионите си, включително такива с други видове транспорт. Това е една от препоръките на българските и турските митнически и гранични власти, която те направиха след среща с турския транспортен бизнес. Другата препоръка е с времето турските транспортни компании, чиито камиони представляват голям процент от преминаващите през пункта, да реорганизират част от доставките си.
На поредната среща, състояла се на 10 декември между българските и турските митнически и гранични власти по повод интензивния трафик от товарни автомобили, участваха и представители на турските превозвачи, които се оплакаха, че това затруднява бизнеса им.
Българската и турската митнически администрации им отговориха с общо послание, като съобщиха на превозвачите, че максималният капацитет за обработка на товарни автомобили на ГКПП „Капитан Андреево“ – „Капъкуле“ е до 2 200 товарни автомобила на денонощие в двете посоки. В същото време броят на камионите, които искат да преминат през тази точка от границата, расте и това създава опашки.
В началото на следващата година ще приключи и ремонтът на съпределния на ГКПП Лесово пункт – “Хамзабейли”, с което се очаква пренасоченият от там трафик да се върне към обичайния си маршрут, съобщиха от турските митници.
Българските власти информираха турските власти и превозвачите, че към момента се търси терен за буферен паркинг преди ГКПП “Капитан Андреево”, който ще подобри условията за престой на шофьорите в условията на свръхнатовареност на пункта, но няма да доведе до намаляване на времето за обработка.
Междувременно стана ясно, че жители на Свиленград и околните села недоволстват от километричните опашки. В тази връзка Общинският съвет гласува декларация до Министерския съвет с настояване да бъде построен паркинг на ГКПП „Капитан Андреево“, където ТИР-овете да бъдат отклонявани и да изчакват ред за преминаване през границата.“Разклонът за селото винаги е задръстен. Имаме проблем с достъпа до селото. Също така от тези камиони се изхвърлят много боклуци. Самите шофьори се движат по пътното платно, което също е голям проблем“, каза Милен Милушев, кмет на село Капитан Андреево.

Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов в края на ноември заяви, че: ГКПП „Капитан Андреево“ е достигнал предела на капацитета си.
Господин Костов е бил на среща с турски заместник-министър, който заявил, че и техния пункт има затруднения в трафика. Той и турският му колега се обединили около становището, че трябва да се търсят други варианти за облекчаване на движението.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 15, 2019 09:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама