Потомка на княжевци представи етнографска изложба на Етъра

Руска Георгиева
От Руска Георгиева март 13, 2016 18:47

Потомка на княжевци представи  етнографска  изложба на Етъра

Изложбата от ”Лазаров ден до Великден” беше подредена в Етъра –Габрово от главния уредник на Елховския етнографско – археологически музей Добринка Костова на 7 и 8 март. Тя ще продължи до 8 май 2016.

Главния уредник на музея е от Елхово, но майка и е родена в Княжево. Вероятно от баба си Мария и дядо си Ангел е наследила обичта към българското и трудолюбието. В продължение на доста време се труди да рисува и гравира лично около 500 яйца, които тя закупуваше от Одрин. Държеше много на професионализма и затова настояваше яйцата, приготвени за изложбата да бъдат бели и с по два жълтъка.

Същото старание положи и за обредните хлябове. Тях тя пак лично приготви по специална рецепта, наследена от старите местни майсторки. Една от тайните за подобни хлябове е, че те трябва да са приготвени без квас и с точно дозирано количество сол за да могат да издържат на двумесечния престои на изложбата.

Въпреки че беше много ангажирана с работата в музея, с преподавателска дейност в техникума и с предстоящата изложба, Добринка успя да се справи и с трудния изпит по немски език, който положи в началото на месеца.

На изложението в Габрово освен яйца и хлябове, могат да се видят и носии, типични за жените от този край, които се носят в периода от Лазаровден до Великден.

Изложени са и придружаващите ги накити, престилки, забрадки и прочие атрибути. По особено изкусен начин и с много художествен нюх, елховската изложба е представена на висота благодарение на личните качества и професионални умения на Добринка Костова. За окончателните впечатления и отзиви от изложението тя лично обеща да представи информация пред нашата медия.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева март 13, 2016 18:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама