По-големите пожари през последните години в региона

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 22, 2016 10:27

По-големите пожари през последните години в региона

Мащабите на поредния пожар, разразил се през последните дни в Сакара, впечатляват мнозина. Това е благодарение на публикациите по медиите, които разпространяваха видео кадри и снимки на горящи дървета, овъглени поляни, струпване на много противопожарна и логистична техника, на хора на високи ръководни длъжности.

Хората са много впечатлени от репортажите по централните медии, които, в търсене на по-добър рейтинг, засилват краските, правят по-емоционални интервюта, интерпретират по свой начин фактите, само и само да се получи сензация. Добрите новини са фактите, които досега показват, че независимо от хилядите декари, минали през огъня, не се допусна той да засегне населени места. До този момент няма нанесени сериозни щети в борови гори. Няма и пострадали. Главната заслуга за това е добрата организация и синхрон в работата на много институции и хора. Горяха предимно храсти, треви, лесонепригодни площи.

Мащабът на този пожар е съизмерим на няколко други.

Огнеборците с по-дълъг стаж си спомнят за голям пожар, разразил се през 2012 година. Той започна на 26 юли и горя два дни на територията на Хасковска и Старозагорска област около Голямата звезда. Тогава също се използва авиационна техника. Два хеликоптера гасяха огъня, а булдозери прокарваха просеки, за да го ограничат.

В щетите на пожара са включени изгорели иглолистни гори.

Още по-сериозна бе стихията през юли 2007 година. Тогава освен пожарни, горски, доброволци и жандармерия се включи и руски самолет ИЛ 76. Общо за двата дни имаше 8 облитания около селата Дрипчево, Черепово и Младиново. Операцията по пожарогасене ръководи главен инспектор Тошко Бързилов. Под негово командване бяха огнеборци от Кърджали, Пловдив, Бургас и Смолян. Той заяви, че помощта, която руският самолет оказва, е огромна. Вероятно затова  три часа в най-активното време за пожари полетите бяха спрени, защото награждаваха екипажа му на летището в Стара Загора.

Кметът по това време на Община Харманли Михаил Лисков обяви бедствено положение в четирите села – Дрипчево, Черепово, Изворово и Браница.

И този пожар овъгли борови гори.

Докато горните стихии  бяха в Сакар планина, то тази през 2000 година се разпростря в Харманлийска, Хасковска и Симеоновградска общини. Огънят стигна до м. Глигана край Симеоновград. Той започна от военния полигон край Остър камък и за кратко направи фронт от близо 4 км. Прехвърли международния път и започна до гори в Поляновско. От там се прехвърли в село Константиново, където бяха изпепелени 9 къщи. Горяха землища в селата Иваново, Остър камък, Елена, Малко Брягово, Поляново, Александрово, Преславец, села от Димитровградска община. Щетите бяха сериозни.

По това време имаше друг пожар, отново в Сакар, при който горяха борове. За него бе нарочена дървената мафия, която изнасяла дървесина за Гърция, но обвинени нямаше.

Голям пожар, пак в този регион, имаше и през лятото на 1999 година. Той обхвана хиляди декари, а в неговото гасене се ангажираха стотици хора. Пожарникари от Харманли получиха награди за това. Накрая природата се смили и той бе загасен от проливен дъжд.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 22, 2016 10:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама