Пожарът – три дни, 300 човека, 100 автомобила

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 3, 2012 18:53

Пожарът – три дни, 300 човека, 100 автомобила

Пожар, разпрострял се на площ над 3000 декара, горя три дни в Сакар, на север от Голямата звезда. Той започна в четвъртък, 26 юли, и е предизвикан от искра от работещ трактор. Огнището е пламнало на трудно достъпно, лошо място и огнеборците е трябвало да преминат около 4-5 км черен път, лутайки се цял час, докато стигнат до пламъците. Злокобното място е отдалечено на толкова километри от селата Главан, Българска поляна и Орлов дол. Първоначално посоката на вятъра се оказала в помощ на огнеборците. Те видели много изплашени сърни, зайци, диви прасета и други животни, побягнали в търсене на място за спасение.
Вятърът разпростря запалилия се огън в трите землища и за няколко часа обхвана площ от 1500 дка.

Той засегна предимно лесонепригодни площи и унищожи сухи треви и храсти.

През първия ден около 150 огнеборци и 11 противопожарни екипа участваха в гасенето му. Най-голямата опасност бе за боровата гора, западно от Голямата звезда, където бе струпана най-много техника и хора.
По-късно същия ден той се разпростря в землищата на селата Хлябово и Мъдрец. На помощ се притекоха огнеборци от Стара Загора.
Още в четвъртък с хеликоптер на Гранична полиция бе направен оглед на пожара и за състоянието му бе докладвано на премиера.
Чрез насрещен огън пожарът бе локализиран, макар и временно, а на възлови места бяха разположени войници, горски и пожарникари.

Застрашените борови гори около Голямата звезда останаха далече от огъня.

По централните медии се разпространяваше информация за горяща широколистна гора и се създаде напрежение сред хората, които не знаеха, че пламъците са обхванали треви и храсти.
Огънят горя и през нощта на 27 юли и се разпространи на север. Противопожарни машини и тежка техника от почти цяла Южна България се присъединиха към колегите си от Старозагорска и Хасковска област – коли имаше от Ямбол, Бургас, Пловдив, Кърджали и Момчилград. Общият брой на хората, участващи в гасенето, е достигнал 300, съобщи началникът на Оперативния център в Хасково, инспектор Пламен Петков.
В късния следобед на 27 юли

два хеликоптера от авиобаза „Крумово“ се включиха в гасенето на огъня, защото

той се пренесе още на север. В петък, около 16,00 ч., огънят от низовия пожар се разпростря към селата Мъдрец и Орлов дол. До намесата на хеликоптерите се стигна, след като областните управители на Хасково и Стара Загора отправиха искане за летателна техника. Това се наложило заради труднопроходимия терен, който изключително много затруднявал гасенето на пламъците. Летателните машини направиха няколко курса, заредиха с гориво и към 19,00 ч. изсипаха още вода над горящите треви и храсти. В тази посока се насочиха и няколко противопожарни автомобила. През това време горски служители запалиха насрещен огън от към с. Орлов дол. Същия ден около 19,00 ч. бе направен повторен оглед от въздуха и се констатира, че той не се разпространява.
На другия ден – събота, 28 юли, пожарът в Сакар планина вече окончателно е локализиран. Тук-там все още има отделни огнища, които продължават да се гасят от огнеборците и гасяческите групи.
Около 3500 декара бе районът на пожара. Той изгори храсти, сухи треви и шума.
Щетите от пожара засегнаха лесонепригодни площи и нито едно село наоколо не пострада. Според директора на Ловното стопанство в Тополовград, щетите не са големи. Като цяло културите са спасени. Борът, червеният дъб, липата, според законите на природата, ще разлистят напролет.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 3, 2012 18:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама