Три денонощия пожар вилня в две области

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 26, 2007 20:58

Три денонощия пожар вилня в две области

Акценти

  • Кметът на община Харманли - Михаил Лисков обяви бедствено положение в четирите села - Дрипчево, Черепово, Изворово и Браница.

Свързани публикации

Пожар с огромен фронт започна още в неделя, 23 юли, следобед край сакарските села Браница и Черепово и бе угасен чак в сряда. Първото село се отърва само с ниска растителност и 7 изгорели стопанки постройки. Там огънят бе угасен бързо заради навременното обаждане на Гошо Гумата и Д.имитър Сакарски от същото село.
Около 40 минути по-късно, същия ден, към 16,00 часа северно от второто село започна друг пожар. За кратко време той обхвана голяма територия и тръгна на запад към селото и на югоизток към с. Изворово. Хора от Черепово казват, че първо чули гърмеж, приличащ на пиратка, и след това от там се появил дим и огън.
По-късно кметът на община Харманли Михаил Лисков обяви бедствено положение в четирите села – Дрипчево, Черепово, Изворово и Браница.
Над 30 противопожарни екипа, включително и от съседни на Хасково области, служители на гражданска защита и лесничеи се събраха да се борят с огнената стихия. Хората бяха над 300 човека. Възрастни, които не можеха да се включват в гасенето, показваха пътя. Много фирми от Харманли носеха минерална вода на борещите се с огъня.
Към 17,00 часа, точно когато вече се предполагаше, че положението, като че ли е овладяно огнената стихия се развихри и късно вечерта достигна село Черепово и навлезна в няколко двора. Бързата намеса на жители от селото, пожарна, жандармерия, гражданска защита и модулни формирования от под. 52 740 – Хасково спасиха от изгаряне крайните къщи. На другия ден хората от селото пиеха бира и разказваха преживелиците си, докато пожарът се разпростираше към село Изворово.
Към 7,50 ч. сутринта в понеделник се захвана и борова гора от 3 000 дка.
Отново всичко се задими. Голям 35-тонен булдозер от рудник „Трояново 3″ правеше просеки из горските площи в подножието на ,,Мая баир“. Към 14,00 часа имаше изгледи да се запазят трите борови масива северно и южно от село Изворово. През това време движението за Тополовград се отклоняваше през селата Овчарово и Мъдрец заради палене на насрещен огън за ограничаване на пожара.
На една височина между селата Изворово и Черепово, близо до борова гора, бе изграден щабът на спасителите. През късния следобед пожарът обхвана гората и огнеборците, и спасители бяха принудени да се изтеглят в село Изворово.
Към 19,30 часа в центъра на селото от логистичния щаб различни институции се бореха с пожара, бушуващ вече второ денонощие в този регион. Тук бяха съсредоточени няколко водоноски, автомобил за зареждане на гориво и много специализирани коли и луксозни на началниците, които ръководеха операцията. Бяха се събрали началници от НУГ – Кърджали, ОДП – Хасково, ОС ,,ПБЗН“ – Хасково, Гражданска защита от Хасково, Пловдив, Смолян и Кърджали, екип на Спешна помощ, жандармерията и кмета на Харманли. Присъствието на толкова много шефове на едно място силно впечатли изворовци и им даде надежда, но и те с цялата си притежавана власт се оказаха безпомощни срещу огъня.
През това време непосредствено до селото гореше и последният оцелял голям боров масив в подножието на връх ,,Мая баир“. Хора и техника успяха с много усилия да предотвратят запалването на къщите в селото. От западната част до съседното Черепово вече всичко бе изгоряло, включително и двата борови участъка.
Същия ден преди обяд дойде на помощ руският ИЛ 76, който също се включи в гасеното на пожара. До обяд той направи два полета. От 12,00 до 15,00 ч. заради награждаването на екипажа му на летището в гр. Стара Загора полетите бяха спрени временно, но след това извърши още два полета. Общо за двата дни имаше 8 облитания.
През тези дни огнената стихия изпепели цялата растителност между селата Изворово, Черепово и Браница. Това са над 35 хил. дка борови гори и лесонепригодни площи, но и това не спря огъня. Към към 23,30 часа обстановка в региона отново се усложни. Пожарът край Дрипчево и Изворово се разрасна и вече навлезе сред боровете на местността „Голямата звезда“. Съществуваше реална опасност той да се прехвърли и на територията на община Тополовград. На заседание на Областния щаб за координация и управление късно в понеделник вечерта областният управител Райна Йовчева поиска от Министерството на отбраната допълнително подкрепление от модулни формирования, както и предоставянето на тежка машина БАТ за прокарване на просеки из огнищата.
Във вторник сутринта огнените кълба вече навлезнаха в землището на село Главан, област Стара Загора, а по-късно дойде информация, че гори около селата Оряхово и Младиново в община Свиленград.
Краят на пожара бе в сряда на обед. Равносметката е, че над 50 хиляди декара са превърнати в пустош.

This slideshow requires JavaScript.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 26, 2007 20:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама