Плеядата – Театър и кино, част 4

От юни 6, 2018 08:42

Плеядата – Театър и кино, част 4

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #21/101 25-31 май 2018

Свързани публикации

Вече заявих, че моята задача не е свързана с прегледа и анализа на творчеството на тези обаятелни личности (имам предвид само в творчески план), което не принизява в никакъв случай тяхното силно и много често вълнуващо присъствие в духовния живот на страната и чужбина.
Това предисловие точно към този раздел, мисля, че е необходимо, защото повечето от тези творци са ми малко познати като личности, а още по – малко бих могъл да се произнеса за висотата на техния творчески потенциал. А той е много голям, уверявам ви. Аз съм се доверил на специалистите в тази област.
Атанас Маргаритов, син на учители, е елитен музикант, доказан тук и в цяла Европа. След като завършва Консерваторията специализира в Австрия две години. След това е диригент или Главен диригент на Софийската опера. Над три десетилетия е диригент на хор “Кавал“.Почти десет години е Главен диригент на Операта в град Гент, Белгия и още толкова в Дижон, Франция.
Поставя или дирижира над 100 постановки в Софийската опера.
Носител е на редица Международни награди.
И Веселин (Веско) Гарванов заслужава адмирации за целия си творчески път и за любовта му към родния град. От дете започва да свири на цигулка. Първи негов учител е Стефан Льондев. После учи в Държавната Консерватория със специалност цигулка, след което заминава за Германия, където продължава обучението си. Там са първите му опити като диригент. Благодарение на своя опит и упоритост, той успява да стане Главен диригент на Филхармонията в град Хале.
В България работи като гост диригент в Бургас и Варна, Главен диригент е на Операта в Плевен и Велико Търново.
Основател е на Филхармонията във Видин.
И днес още Веселин Гарванов участва активно в духовния живот на родния град.
Харманлийската оперна прима се казва Йорданка Димчева, родена в Харманли. През целия си съзнателен живот тя е била на оперната сцена. Самият факт, че е партнирала на знаменития Николай Гяуров е достатъчно красноречиво за нейните певчески и артистични заложби. Още един епизод от живота й.
Ръководството на Софийската опера я изпраща на специализация в Москва – на сцената на Болшой театър заедно с такива знаменитости на оперната сцена като Катя Попова, Димитър Узунов, Никола Николов и др.
Трудно можем да си представим музикалния живот на Харманли без Стефан Льондев. Педагог, учител, диригент и организатор – той винаги е в центъра на събитията на музикалния живот в града. Над 30 години е ръководител на хор „Славей“, участва като изпълнител в операта „Камен и Цена“, поставена от Камен Луков през 30-те години на миналия век. А на колко деца в Харманли е вдъхнал любов към музиката, която в повечето случаи им е останала за цял живот. Автор е на книгата „Страници из музикалното минало на Харманли“.
Професор Петър Льондев е роден също в Харманли, син е на Стефан Льондев. За него е писано много и заслужено. Неговото амплоа е българският фолклор и детската песен. Написал е над 1 000 детски песни, записал е над 40 хиляди народни песни. Писал е песни за Мистерията на българските гласове, а една от тези песни „Кавал свири“ е получила наградата „Грами“ за 1989 година. Почетен гражданин е на град Харманли.
В следващия брой: Артин Потурлян, Груйчо Дочев, Елена Димитрова, Димитър Славеев, Жеко Ангелов, Лиляна Добрева, Добрина Славеева, Тенчо Апостолов, ВИС „Славяни“

От юни 6, 2018 08:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама