Плеядата – Театър и кино, част 4

Павел Атанасов
От Павел Атанасов юни 6, 2018 08:42

Плеядата – Театър и кино, част 4

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #21/101 25-31 май 2018

Свързани публикации

Вече заявих, че моята задача не е свързана с прегледа и анализа на творчеството на тези обаятелни личности (имам предвид само в творчески план), което не принизява в никакъв случай тяхното силно и много често вълнуващо присъствие в духовния живот на страната и чужбина.
Това предисловие точно към този раздел, мисля, че е необходимо, защото повечето от тези творци са ми малко познати като личности, а още по – малко бих могъл да се произнеса за висотата на техния творчески потенциал. А той е много голям, уверявам ви. Аз съм се доверил на специалистите в тази област.
Атанас Маргаритов, син на учители, е елитен музикант, доказан тук и в цяла Европа. След като завършва Консерваторията специализира в Австрия две години. След това е диригент или Главен диригент на Софийската опера. Над три десетилетия е диригент на хор “Кавал“.Почти десет години е Главен диригент на Операта в град Гент, Белгия и още толкова в Дижон, Франция.
Поставя или дирижира над 100 постановки в Софийската опера.
Носител е на редица Международни награди.
И Веселин (Веско) Гарванов заслужава адмирации за целия си творчески път и за любовта му към родния град. От дете започва да свири на цигулка. Първи негов учител е Стефан Льондев. После учи в Държавната Консерватория със специалност цигулка, след което заминава за Германия, където продължава обучението си. Там са първите му опити като диригент. Благодарение на своя опит и упоритост, той успява да стане Главен диригент на Филхармонията в град Хале.
В България работи като гост диригент в Бургас и Варна, Главен диригент е на Операта в Плевен и Велико Търново.
Основател е на Филхармонията във Видин.
И днес още Веселин Гарванов участва активно в духовния живот на родния град.
Харманлийската оперна прима се казва Йорданка Димчева, родена в Харманли. През целия си съзнателен живот тя е била на оперната сцена. Самият факт, че е партнирала на знаменития Николай Гяуров е достатъчно красноречиво за нейните певчески и артистични заложби. Още един епизод от живота й.
Ръководството на Софийската опера я изпраща на специализация в Москва – на сцената на Болшой театър заедно с такива знаменитости на оперната сцена като Катя Попова, Димитър Узунов, Никола Николов и др.
Трудно можем да си представим музикалния живот на Харманли без Стефан Льондев. Педагог, учител, диригент и организатор – той винаги е в центъра на събитията на музикалния живот в града. Над 30 години е ръководител на хор „Славей“, участва като изпълнител в операта „Камен и Цена“, поставена от Камен Луков през 30-те години на миналия век. А на колко деца в Харманли е вдъхнал любов към музиката, която в повечето случаи им е останала за цял живот. Автор е на книгата „Страници из музикалното минало на Харманли“.
Професор Петър Льондев е роден също в Харманли, син е на Стефан Льондев. За него е писано много и заслужено. Неговото амплоа е българският фолклор и детската песен. Написал е над 1 000 детски песни, записал е над 40 хиляди народни песни. Писал е песни за Мистерията на българските гласове, а една от тези песни „Кавал свири“ е получила наградата „Грами“ за 1989 година. Почетен гражданин е на град Харманли.
В следващия брой: Артин Потурлян, Груйчо Дочев, Елена Димитрова, Димитър Славеев, Жеко Ангелов, Лиляна Добрева, Добрина Славеева, Тенчо Апостолов, ВИС „Славяни“

Павел Атанасов
От Павел Атанасов юни 6, 2018 08:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.