За втори път не бе даден ход на делото срещу мигрантите, обвинени в погром на лагера

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 5, 2018 16:03

За втори път не бе даден ход на делото срещу мигрантите, обвинени в погром на лагера

Акценти

  • Това е второто дело, но което не е додено ход срещу обвинени в погрома в РПЦ – Харманли на 24 ноември 2016 година.

Свързани публикации

Делото срещу мигрантите, обвинени в предизвикване на безредици днес не започна. То се гледа в Харманлийския съд, а съдията прие аргументите на прокурора и адвокатите, че не е изтекла процедурата по издирване на останалите 11 обвинени в погрома на бежанския лагер в Харманли през 2016 година.

На подсъдимата скамейка се явиха 10 афганистанци, като 9 от тях поискаха да се даде ход на делото. Само един от тях, Идрис Бабакорхел, който се смята за организатор, не бе съгласен. Той поиска да му се осигури преводач от немски.

В края на делото в съдебната зала две непознати жени издигнаха плакат на който бе написано, „Свобода за 21-те мигранти от Харманли“.

По-късно една от тях, Драгомира Иванова каза, че бежанците са имали пълното право да се разбунтуват, когато лагера е бил затворен. Според нея това е било абсолютно неоправдано и е било направени затова, че националисти и сродни на тях хора настоявали той да бъде затворен. „Това не е център за задържане, а след това полицията при потушаване на бунта приложи огромно насилие, бяха пребивани хора на случаен принцип и смятаме, че за това беззаконие трябва да се търси отговорност от нея.“

На въпроса одобрява ли действията на емигрантите, тя отговори, че ако хората са отчаяни, те предприемат отчаяни действия. „Смятам, че тези хора са били в пълното си право да се разбунтуват срещу условията,“ заключи тя.

В подкрепа на бежанците се изказа и друга жена, която се представи като гражданин на ЕС. На английски обясни, че не е оправдано полицейското насилие. Каза, че в резултат на това 15 годишно момче е изпаднало в кома, но никой не разследва случая.

Това е второто дело на което не бе дадено ход срещу обвинени в погрома в РПЦ – Харманли на 24 ноември 2016 година. Тогава мигранти се разбунтуваха и се наложи намесата на много полицаи и специална техника, за да бъдат обуздани.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 5, 2018 16:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама