Първо отменено наказание по случая „Бащата на Радев“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 22, 2018 17:23

Първо отменено наказание по случая „Бащата на Радев“

Акценти

  • Съдът в Хасково е счете, че заповедта за наказанието на бившия полицейски шеф е незаконосъобразна

Свързани публикации

Хасковският административен съд (ХАС) отмени наказанието за бившия началник на полицията в Харманли Неделчо Кирилов. То му бе наложено му след инцидента с колата бащата на президента Румен Радев – Георги Радев.
Наказанието му бе порицание за срок от 1 г.
Началникът бе обвинен, че не е упражнил контрол и не е наказал полицаите, които обработвали документите по катастрофа, станала на 17 август. При нея в мерцедесът на бащата на президента се удари мъж с триколка. Няколко дни след това в социалните мрежи започнаха коментари, че полицията в Харманли е прикрила случая, макар че нашата медия по публикува на сайта си инцидента час след като се случи. Появи се и видео, от което ясно се вижда, че водачът на триколката се блъска в колата.
Случаят се преекспонира от централните медии и с него се занимава главният прокурор. Затова министърът на вътрешните работи Валентин Радев дойде с наказателен екип в Харманли в 7:00 в събота, 25 август. След разпити, те стигнаха до извода, че полицаите са действали неправомерно и наказаха четирима от тях. Младши автоконтрольор Митко Станков, който не санкционира бащата на президента Румен Радев бе уволнен.
Към днешна дата съдът в Хасково е счете, че заповедта за това наказание на бившия полицейски шеф е незаконосъобразна. Той констатира нарушение на разпоредба, според която при определяне вида и размера на дисциплинарните наказания се вземат предвид много други фактори, които санкциониращите са пропуснали.
Освен това в заповедта липсват и мотиви, обосноваващи налагане на наказание на служителя за максимално предвидения в закона срок, което е недопустимо.
Решението на ХАС подлежи на обжалване пред ВАС.
Другият полицай Митко Станков също е завел дело срещу уволнението си и то ще се състои през януари.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 22, 2018 17:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама