Първо отменено наказание по случая „Бащата на Радев“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 22, 2018 17:23

Първо отменено наказание по случая „Бащата на Радев“

Акценти

  • Съдът в Хасково е счете, че заповедта за наказанието на бившия полицейски шеф е незаконосъобразна

Свързани публикации

Хасковският административен съд (ХАС) отмени наказанието за бившия началник на полицията в Харманли Неделчо Кирилов. То му бе наложено му след инцидента с колата бащата на президента Румен Радев – Георги Радев.
Наказанието му бе порицание за срок от 1 г.
Началникът бе обвинен, че не е упражнил контрол и не е наказал полицаите, които обработвали документите по катастрофа, станала на 17 август. При нея в мерцедесът на бащата на президента се удари мъж с триколка. Няколко дни след това в социалните мрежи започнаха коментари, че полицията в Харманли е прикрила случая, макар че нашата медия по публикува на сайта си инцидента час след като се случи. Появи се и видео, от което ясно се вижда, че водачът на триколката се блъска в колата.
Случаят се преекспонира от централните медии и с него се занимава главният прокурор. Затова министърът на вътрешните работи Валентин Радев дойде с наказателен екип в Харманли в 7:00 в събота, 25 август. След разпити, те стигнаха до извода, че полицаите са действали неправомерно и наказаха четирима от тях. Младши автоконтрольор Митко Станков, който не санкционира бащата на президента Румен Радев бе уволнен.
Към днешна дата съдът в Хасково е счете, че заповедта за това наказание на бившия полицейски шеф е незаконосъобразна. Той констатира нарушение на разпоредба, според която при определяне вида и размера на дисциплинарните наказания се вземат предвид много други фактори, които санкциониращите са пропуснали.
Освен това в заповедта липсват и мотиви, обосноваващи налагане на наказание на служителя за максимално предвидения в закона срок, което е недопустимо.
Решението на ХАС подлежи на обжалване пред ВАС.
Другият полицай Митко Станков също е завел дело срещу уволнението си и то ще се състои през януари.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 22, 2018 17:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.