Паметта на тракийските деца събра признателни българи на Илиева нива

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 13, 2017 13:09

Паметта на тракийските деца събра признателни българи на Илиева нива

Илиева нива събра хиляди признателни българи от цялата страна. В събота, 3 юни, Денят на тракийското дете, те бяха дошли да се поклонят пред паметта на 200-та избити български деца на това място преди 104 години.
На мемориала край Ивайловград свещеници отслужиха заукопойна молитва. Цветя поднесоха областният управител Станислав Дечев, депутатите Елена Йончева, Георги Станков, Никола Динков, Красимир Премянов, председател на Съюза на Тракийските дружества в България, представители на тракийски организации от цялата страна, ВМРО, местната власт, наследници на бежанците.
В паметното слово, посветено на годишнината от кървавите гонения, областният управител Станислав Дечев заяви: „Поклон пред паметта на хилядите жертви, поклон и пред онези 200 тракийчета, които никога не пораснаха, но и никога няма да бъдат забравени! Вечна им памет!”
„Достойни ли сме за днешния ден, ще можем ли да преодолеем разделение, омраза, злоба, в името на детския живот“, попита риторично кметът на Ивайловград Диана Овчарова. В словото си тя припомни, че „те са били просто деца, техните мечти са били свързани с това, просто да бъдат прегърнати, целунати, затова и смисълът на днешния ден е да им отдадем почит, но и да допеем техните прекършени песни, да реализираме техните мечти, техните недорисувани рисунки да нарисуваме днес, заедно с децата на България, с децата на Тракия.“
Ученици от Ивайловград пуснаха в небето балони с цветовете на националното знаме.

По време на Междусъюзническата война, на 3 октомври 1913 г. османската войска убива над 200 бебета и деца, скрити в растителността покрай река Арда от родителите им – българи, бягащи от преследващата ги армия.
През 1996 г. в местността е издигнат мемориалът „Илиева нива“ в памет на 40 000 изклани тракийски бежанци, на опожарените им и разграбени селища и на тези невинни деца, убити на това място.
Край мемориала, състоящ се от параклис, паметник и чешма, всяка година около Международния ден за защита на децата се провежда „Националният младежки тракийски събор – Ден на тракийското дете“. Традиционно организатори са община Ивайловград и Съюзът на тракийските дружества в България.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 13, 2017 13:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама