Община Харманли взима 10 000 000 лв., за да плати обезщетения на бисерчани

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 29, 2020 07:12

Община Харманли взима 10 000 000 лв., за да плати обезщетения на бисерчани

Акценти

  • Регионален вестник, # 24/908 година XVII, 19 - 25 юни 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Община Харманли ще взима дълг от 10 000 000 лева, с които са изплати обезщетения на пострадалите от наводнението в село Бисер. Това бе темата на организираното обществено обсъждане, но то премина без нито един зададен въпрос.
Състоя се в понеделник, 15 юни, и на него кметът Мария Киркова обясни причините, които налагат да се прибегне до тази мярка. Тя съобщи, че срещу Общината има заведени 33 граждански дела, а исковете са за над 4 млн. лева за имуществени и неимуществени вреди. Лихвите се начисляват от 2012 година и вече надхвърлят главниците.
До момента са изплатени 4 381 381,22 лв. по сметката на частен съдебен изпълнител, следствие на образувани изпълнителни дела и наложени запори на всички сметки на общината.
Госпожа Киркова каза, че досега държавата е помагала, като е давала безлихвени заеми, но това не може да продължава. През 2018 г. и 2019 г. тя е отпуснала два безлихвени заема на обща стойност 4 700 000 лв., с които са извършени плащанията до момента. Но няма законова форма, чрез която държавата да поеме плащанията, свързани със заведените граждански дела.
Заемът ще бъде кредитна линия и чрез нея ще се теглят средства само тогава, когато е необходимо, а дължимият лихвен процент ще се начислява само върху използвания размер от кредита.
През първото полугодие на 2020 г. са излезли и се очаква да се постановят от 5 до 7 решения на Апелативен съд София, подлежащи на изпълнение, което от своя страна налага предприемането на мерки от Община Харманли за подсигуряване на средства.
С парите от този кредит ще се изплащат и главници, адвокатски възнаграждения и лихви. Парите няма да се използват за други цели, а кметът подчерта, че финансовото състояние на Община Харманли е стабилно, вследствие на стриктната финансова дисциплина.
На „обсъждането“ присъстваха общински съветници, служители, кметове на села, а въпроси не бяха поставени.
Председателят на ОбС Иван Димитров, който е и юрист, поясни, че всички дела са заведени срещу Министерството на отбрана и Община Харманли, но МО е оправдано, а единственият виновен остава Общината.
В проекта за поемане на дълг е заложена 2,2% лихва, без комисионни, без всякакви такси и такава за предсрочно погасяване.
Предстои това да бъде гласувано на заседание на ОбС.

Съдебните искове към общината бяха предявени още през 2015 година.
Те бяха заведени от пострадали и техни близки от с. Бисер в Софийски градски съд. В тях те твърдяха, че Общината е собственик на язовир „Иваново“, чиято стена през февруари 2012 година се скъса, причини наводнение в селото и отне живота на 6 човека.
След близо 5-годишно разследване, през февруари 2017 година прокуратурата посочи като виновен областният управител на Хасковска област през 2012 г. Ирена Узунова и внесе документите в съда. От тогава досега присъда срещу нея не е произнесена.
Докато прокуратурата обвинява Узунова, след разглеждане на доказателства и факти съдът реши, че „бездействието на служителите на Общината е противоправно, като противоречи  на задълженията за действия, които законът вменява на собственика на язовира (Община Харманли, бел. ред).
Служителите на Общината единствено са регистрирали и наблюдавали настъпващото бедствие. Предприетите им мерки са били неадекватни…“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 29, 2020 07:12
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Vladimir No Ne Ilich Ulyanov Nito Putin юни 29, 22:14

    Защо община Харманли ще плаща, ако не е ясна собствеността на язовира? Да не би бившия кмет Лисков/Лисика да е виновен за безстопанственост и го скатават по комунистически? И да го прикриват тук на земята, БОГ отгоре вижда, може да забавя но не забравя и въздава защото ТОЙ е мъздовъздателя според Библията-Светото Писание!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама