Противоградни ракети се забиха в населени места

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 29, 2020 07:10

Противоградни ракети се забиха в населени места

Акценти

  • Регионален вестник, # 23/907 година XVII, 12 - 18 юни 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Едра градушка, валяла на 9 юни, доунищожи реколта, поразена от предишна, изсипала се на 31 май. Последното бедствие бе по-голямо от първото и засегна района от Минерални бани до Любимец.
Валежът започна около 15:00 часа край село Горно Брястово, община Минерални бани. От там свидетели изпратиха снимки, от които се вижда, че някои от късовете са с големина на орех. Валежът е бил с продължителност 15 – 20 минути.
Първоначалните огледи показват, че има щети по посевите, както и изпочупени стъкла на автомобили.
По-късно валежът премина към село Минерални бани, Хасково, Димитровград. Тук големината на зърната бе по-малка.
В нашия регион най-напред пострада Поляново, след това с. Преславец. В землището на Хармани не се усети сериозно, но от Любимец производители сигнализираха, че има засегнати много земеделски площи.
Равносметката:
Край село Поляново засегнатите площи имат унищожение от 50 до 70%, според производители.
В Преславец сериозна са пострадали тютюневи насаждения. Те бяха ударени на 31 май и някои от собствениците след това окосиха повредения тютюн. Вторият валеж удари и останалата част, с което този поминък за тази година се смята за ликвидиран.
Ледените зърна повредиха и житните класове и на някои от тях зърната са изпадали на земята.
Предстои комисии да огледат щетите и да уточнят точния размер на загубите.
Повечето от земеделските производители не са застраховали продукцията си.
Три противоградни ракети паднаха тази седмица в региона – две в Харманли и една край Любимец.
Първата се сгромоляса на една от пистите на спортен комплекс „Хеброс“ – Харманли. Това стана на метри от новата зала малко след 17:00 часа на 9 юни. Свидетели разказват как ракетата се е забила в асфалта. След като е гръмнала, се е издигал няколко метра дим, а веществото от нея, с големината на малки съчми, се е разпръснало наоколо.
От падането върху асфалта се образувал кратер с дълбочина 5 см и ширина – 15.
Малко преди това от там са минали деца, които тренират, а на тази писта се разхождат и бягат много граждани.
Полицаи дойдоха, отцепиха района и прибраха останките от гилзата на ракетата. От нея беше установено, че тя е изстреляна от станцията до село Българин.
Втора противоградна ракета се „приземи“ в двора на къща в центъра на града. Стопанката на имота, д-р Стефка Михайлова, споделя, че вечерта, когато е валяло, чула, че нещо пада в двора, но не излезнала да провери. Открила ракетата едва на другия ден следобед. Пред „Сакарнюз“ сподели, че съпругът ѝ е зеленчукопроизводител и седмица преди това градушка е унищожила продукцията му. Очаквала подобни ракети да служат за пре- дотвратяване на такива бедствия, а не да падат в града.
Проведените въздействия са спомогнали за по-нататъшното намаляване размера на градовите зърна в община Димитровград, които са със значително по-малки размери.
От старта на активния сезон по градозащита до момента, от 27-те ракетни площадки в Хасковска област са проведени 10 въздействия върху 51 облачни градоопасни клетки. Изстреляни са 1004 ракети.

Информация от Регионална дирекция „Борба с градушките“

На 10 юни от Регионална дирекция „Борба с градушките“ – Хасково, съобщиха, че в продължение на 4 часа са изстреляли 416 ракети през последното денонощие. С тях са били обработени 5 градоопасни клетки.
На територията на област Хасково има сведения за паднала градушка в защитаваната територия в района на общините Димитровград, Любимец и Харманли, както и в извън защитаваната община Минерални бани.
Засегнатите площи ще бъдат обследвани съвместно с Областната дирекция „Земеделие“.
Градовият облак  е бил с готов формиран град, попадайки в обсега на ракетните площадки, което е довело до градушката в община Минерални бани, където размерът на градовите зърна достигат до яйце.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 29, 2020 07:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.