Противоградни ракети се забиха в населени места

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 29, 2020 07:10

Противоградни ракети се забиха в населени места

Акценти

  • Регионален вестник, # 23/907 година XVII, 12 - 18 юни 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Едра градушка, валяла на 9 юни, доунищожи реколта, поразена от предишна, изсипала се на 31 май. Последното бедствие бе по-голямо от първото и засегна района от Минерални бани до Любимец.
Валежът започна около 15:00 часа край село Горно Брястово, община Минерални бани. От там свидетели изпратиха снимки, от които се вижда, че някои от късовете са с големина на орех. Валежът е бил с продължителност 15 – 20 минути.
Първоначалните огледи показват, че има щети по посевите, както и изпочупени стъкла на автомобили.
По-късно валежът премина към село Минерални бани, Хасково, Димитровград. Тук големината на зърната бе по-малка.
В нашия регион най-напред пострада Поляново, след това с. Преславец. В землището на Хармани не се усети сериозно, но от Любимец производители сигнализираха, че има засегнати много земеделски площи.
Равносметката:
Край село Поляново засегнатите площи имат унищожение от 50 до 70%, според производители.
В Преславец сериозна са пострадали тютюневи насаждения. Те бяха ударени на 31 май и някои от собствениците след това окосиха повредения тютюн. Вторият валеж удари и останалата част, с което този поминък за тази година се смята за ликвидиран.
Ледените зърна повредиха и житните класове и на някои от тях зърната са изпадали на земята.
Предстои комисии да огледат щетите и да уточнят точния размер на загубите.
Повечето от земеделските производители не са застраховали продукцията си.
Три противоградни ракети паднаха тази седмица в региона – две в Харманли и една край Любимец.
Първата се сгромоляса на една от пистите на спортен комплекс „Хеброс“ – Харманли. Това стана на метри от новата зала малко след 17:00 часа на 9 юни. Свидетели разказват как ракетата се е забила в асфалта. След като е гръмнала, се е издигал няколко метра дим, а веществото от нея, с големината на малки съчми, се е разпръснало наоколо.
От падането върху асфалта се образувал кратер с дълбочина 5 см и ширина – 15.
Малко преди това от там са минали деца, които тренират, а на тази писта се разхождат и бягат много граждани.
Полицаи дойдоха, отцепиха района и прибраха останките от гилзата на ракетата. От нея беше установено, че тя е изстреляна от станцията до село Българин.
Втора противоградна ракета се „приземи“ в двора на къща в центъра на града. Стопанката на имота, д-р Стефка Михайлова, споделя, че вечерта, когато е валяло, чула, че нещо пада в двора, но не излезнала да провери. Открила ракетата едва на другия ден следобед. Пред „Сакарнюз“ сподели, че съпругът ѝ е зеленчукопроизводител и седмица преди това градушка е унищожила продукцията му. Очаквала подобни ракети да служат за пре- дотвратяване на такива бедствия, а не да падат в града.
Проведените въздействия са спомогнали за по-нататъшното намаляване размера на градовите зърна в община Димитровград, които са със значително по-малки размери.
От старта на активния сезон по градозащита до момента, от 27-те ракетни площадки в Хасковска област са проведени 10 въздействия върху 51 облачни градоопасни клетки. Изстреляни са 1004 ракети.

Информация от Регионална дирекция „Борба с градушките“

На 10 юни от Регионална дирекция „Борба с градушките“ – Хасково, съобщиха, че в продължение на 4 часа са изстреляли 416 ракети през последното денонощие. С тях са били обработени 5 градоопасни клетки.
На територията на област Хасково има сведения за паднала градушка в защитаваната територия в района на общините Димитровград, Любимец и Харманли, както и в извън защитаваната община Минерални бани.
Засегнатите площи ще бъдат обследвани съвместно с Областната дирекция „Земеделие“.
Градовият облак  е бил с готов формиран град, попадайки в обсега на ракетните площадки, което е довело до градушката в община Минерални бани, където размерът на градовите зърна достигат до яйце.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 29, 2020 07:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама