Обезщетенията за бисерчани застрашават бюджета на Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 28, 2019 21:07

Обезщетенията за  бисерчани застрашават бюджета на Харманли

„Бюджетът на община Харманли се изпълнява добре, но сериозният проблем за нас си остава изплащането на обезщетенията на бисерчани.“ Това каза кметът Мария Киркова, която даде отчет за изпълнение на общинските средства към 31 декември, 2018 г.
В началото е бил приет в размер на 29 980 036 лева. Изпълнен е 28 759 333 лева, което е 95,93%. В общинската хазна местните приходи са 93,41%.
Просрочените задължения са 339 704 лева, а просрочените взимания на общината са 294 914 лева. Те са от язовири, от наем на земеделски земи, от заварени задължения, от наем на жилища на социално слаби. Има заведени изпълнителни искове, уведоми градоначалникът.
Тя каза, че имат дълг  от 2,3 млн. лева, който е поет за изплащане обезщетения на пострадалите от наводнението през 2012 г.
Според Михаил Лисков процентът на усвоените средства по европроекти е много малък. Той го изчислил на 2%. „Парите ги има, а не са усвоени, което значи, че има липса на административен капацитет. Те са отишли само за хонорарчета и за нищо съществено“, иронизира бившият градоначалник.

„Хубава работа, досега ни обвинявахте, че не сме усвоявали средства, а сега – че не сме ги похарчили. Това е напредък!“, му отговори в същия тон председателят на ОбС Иван Димитров.

„Един голям обект не може да бъде завършен в рамките на една финансова година. Но те ще бъдат завършени, колкото и да неглижирате това, което е направено.
Лично аз се гордея с екипа, с който реализираме инфраструктурни обекти”, отговори кметът Киркова.
Мнението на господин Лисков за стадиона, е забелязал, че имало много бетон, съборена била здрава сграда, не се изграждало поливна система за тревата.
Отговорът на харманлийския градоначалник бе, че всичко, което се прави там, е съгласувано със специалисти и тези неща, които работят, нямало нужда да се развалят и правят наново. „В пре-дишния програмен период се отпускаха пари за спортни обекти, ние го прескочихте, сега питате за стадиона“, контрира тя питащия.
Госпожа Киркова обясни, че ремонтът на музея се проточил, защото се наложило да се ремонтира покрива, който не бил вписан в проекта. „Надявам се тази промяна да бъде одобрена от министерството до края на юли, и той да бъде довършен.“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 28, 2019 21:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама