Вносните дини подбиха цените на българските

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 30, 2019 08:57

Вносните дини подбиха  цените на българските

В края на миналата седмица любимчанските дини вече се появиха на пазара. От няколко дни производители на този вид плод изнасят продукцията си на импровизираната борса до ж.п. гарата на Любимец.
Цената, на която се изкупуваха в началото, бе 50 стотинки за килограм. В неделя, 23 юни, стана 30. Според Атанас Андреев, който произвежда дини от 20 години, тя е ниска и отново ще постави на изпитание местните производителите. Друга година по това време е била 35 – 40 ст. за килограм. „Има голям внос. Гръцка ли е динята, македонска ли, не знам…”, бяха неговите думи.
Рашко Янков се чуди: „България защо допуска да се вкарват от чужбина карпузи, докато имаме българска…? Ние я произвеждаме, а няма къде да я продадем!“
Негов колега допълва: „В големите магазини пише: „българска диня от град Любимец“, а тя, динята, е гръцка.“
На пазара е и 77-годишната Янка Костова. Тя помага на внука си при производството на плодове и зеленчуци в село Йерусалимово. Възмутена е от това, че държавата давала субсидии за производство на зеленчуци, които в техния край не виреели. Описва случай, при който в сухата местност Радинчево някой сял краставици. „В Радинчево! Можеш ли да си представиш какво е?! Там няма вода и желвата, като върви, се види! А пък тези горе само седят и се карат. Ако гледат надолу, ще видят, ама са кьорави.“ Така си обяснява жената несправедливостта, която държавата толерира.
Изкупните цени на дините, произведени от този край, винаги са били предмет на коментари. На местните производители им се виждат ниски, защото те се подбиват от внос от Гърция и Македония.
Според производители цената на тяхната продукция не трябва да пада под 20 стотинки, за да са на печалба.

Изкупуването всяка година започва от първата половина на месец юни, когато някои цени са над 60 ст. за килограм. После пада и в средата на юли стига до 10 – 15. Това се случи миналата година. През месец юли 2017-та цената на продукцията бе около 10 стотинки за килограм. Производителите обвиняваха за срива вноса от Румъния, Гърция и Македония. В средата на юли 2016 г. се продаваха от 23 до 25 стотинки.

Пазар за всичките произведени дини има в големите търговски вериги и по Черноморието, но от там искат документ, за да не плащат ДДС и на производителя. Повечето местни бостанджии не издават фактури, което им пречи да имат достъп до големите пазари.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 30, 2019 08:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама