Довършват парк „Сухата река” в Свиленград

Калина Райкова
От Калина Райкова юни 27, 2019 15:14

Довършват парк „Сухата река” в Свиленград

В зелена зона с детски екокътове и места за отдих ще се превърне парк „Сухата река” в частта му от ул. „Васил Левски” до ул. „Хр. Шишманов” по проект на Общината. В него ще се изградят детски екокътове за различни възрасти, фитнес на открито, алеи, поливна система, монтиране на соларно парково осветление. Така ще бъде довършено благоустрояването и озеленяването на тази централна зелена зона. То започна с друг проект на общината през 2011 г. със средства от Програмата за развитие на селските райони.
Сегашният проект се казва „Green Urban Territory – better place to live” включва партньорство между четири бенефициента: община Свиленград като водещ партньор, община Любимец, община Волви – Република Гърция и НПО Dimossineteristiki, Evros S.A, Гърция.
Проектното предложение беше подадено през месец април 2016 г.
Безвъзмездната финансова помощ е 1 139 772,90 евро, като 542 489 € ще бъдат отделени от бюджета на община Свиленград.
На територията на общините Свиленград и Любимец се предвижда благоустрояване на зелени площи, които да осигуряват среда, съчетаваща биоразнообразието и зоните за отдих.
В с. Левка, с. Мезек и кв. „Капитан Петко войвода”, по околовръстното на ул. „Сан Стефано” са предвидени дейности по озеленяване.
Демонстрационните мерки от страна на гръцките партньори са свързани с намаляване на въглеродните емисии от транспорта в градската среда. Гръцките партньори ще закупят 72 велосипеда като 12 от тях ще бъдат електрически, заради които ще се пригодят и две станции за захранване.
В проекта са заложени различни дейности за информация и комуникация: създаване на уебсайт, поставяне на информационни табели и провеждане на обучения и срещи с различните целеви групи по проекта.

Снимка: ОбА – Свиленград

Калина Райкова
От Калина Райкова юни 27, 2019 15:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.