Ново предприятие поема почивните бази, паркингите и пазарите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 27, 2016 10:54

Ново предприятие поема почивните бази, паркингите и пазарите

Предприятие „Общински паркинги, пазари, отдих и туризъм“ ще се грижи за изброените в името му дейности. В досегашната му дейност бе събиране на такси от пазара, панаира и кафенето в Културния център, а сега към него се добавят още две. Сега към дейността му се прибавя е и управление, организиране и експлоатация на паркинги и обособените зони за платено паркиране. Такава зона ще е отсечката на бул. „България“ от ул. „Балкан“ до Данъчното.

Третата задача ще е управление и поддържане на почивните бази, собственост на община Харманли и организиране на отдиха в тях. Предприятието ще се грижи за управлението и поддържането на почивната база в Добринище, бунгалата в местността Логовете и хижа „Гоце Делчев“. Тук цените, които действаха досега, си остават същите.
Новото е, че за ползването на туристическата хижа-вила в м. Гьок тепе, до с. Болярски извор, ще се заплаща такса от 240 до 360 лева на ден, в зависимост от сезона.

Вилата на общината в Надежден ще се предоставя само за представителни цели и официални гости на община Харманли, е записано в новия Правилник.
Мнението на бившия кмет Михаил Лисков е, че това предприятие е триглав змей и предрече, че нищо нямало да излезе от него. „Сигурен съм, че догодина ще поискате да давате под наем или да продавате“, каза той, като на няколко пъти прекъсваше работата на председателя и колегите си с непозволени реплики и подмятания, което изнерви дебата. Съветникът Динко Тървалиев прикани Лисков да не се държи като кмет и да спазва правилника.
Друго предсказание направи Любомир Андреев. Според него харманлиецът не бил научен да плаща. Щели да се задръстят другите улици, визираше „Бенковска“. За него правилното решение било да се сложи

светофар на „Балкан“ и „България“ и така щял да се реши въпросът с движението в центъра.

Д-р Стефка Здравкова го попита как като отидем в Хасково плащаме, а тук не искаме да го правим? Поинтересува се кога Андреев е видял улица „Бенковска“ свободна, защото според нея винаги е пълна с паркирали коли. „Стана ясно, че една част от съветниците не са свикнали и не искат да плащат за паркиране“, обобщи тя.
Думата взе Красимир Панчев: „Досега слушам как нямало да станат нещата. За мен наредбата е стъпка в правилната посока. Дори и да има пропуски, можем да ги коригираме. Не виждам нищо лошо в това да почнем от някъде“, обобщи той.
Александра Чакъръва бе категорична, че трябва да се вземат драстични мерки, защото движението в центъра било хаос. „Автомобилите не могат да се разминат на тази широка улица! Такова нещо няма в другите градове, където си плащаме!

Трябва да има „паяк“, който да мести неправилно паркираните коли,“ е категорична тя.
Дора Чанкова попита как са определени цените и ще се справят ли с работата назначените хора. Призна, че е раздразнена от факта, че като ходила в НАП – Хасково по служебни задачи, е била принудена да плаща за паркиране на колата си.
Кметът Мария Киркова отговори, че тарифите са определени на базата на други хижи в други общини, с подобна квадратура. „Приемам съвети от всички, но ние не сме наясно как се е ползвала тази почивна база, наистина ли е нямала разходи. Новото е, че от тях ще идват и приходи. Нищо по-различно не става като обем работа. Ще са достъпни за всички, като преди. Хората, които са се грижили за тях, пак ще го правят, нищо не се променя. Приветствам това, че са запазени и ще направим всичко възможно да ги развием и да имаме приходи от тях.
За изготвянето на Наредбата за превозните средства е искано мнението на голяма част от хората с превозни средства“, съобщи тя и сподели, че движението в
централната част на града е непоносимо
и това го споделят всички.

„Говорите сякаш става въпрос за платено паркиране в целия град, а не само на улица „България“ от „Балкан“ до центъра”, им отвърна кметът Мария Киркова. „Единственото, което искаме да направим, е да има контрол на движението”, обобщи тя.
Според Надежда Колева времето за обсъждане на Наредбата е било малко и хората не са били уведомени
навреме.

Председателят Иван Димитров отговори, че всички срокове и изисквания са спазени.
От опозицията се съгласиха, че трябва да има ред, но не гласуваха Наредбата, с която се предвижда той да бъде въведен.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 27, 2016 10:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама