Ниската заболеваемост се дължи на работата на щаба, твърди председателят му

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 29, 2020 17:29

Ниската заболеваемост се дължи на работата на щаба, твърди председателят му

Заболеваемостта у нас е ниска, но все по-малко гласове се чуват, че това се дължи на нас. Ние не си причисляваме към нашата дейност всички позитиви, но това е един явен резултат, това е факт.“ Това каза на сутрешния брифинг на НОЩ (Национален оперативен щаб) председателят му ген. Венцислав Мутафчийски. Той съобщи, че за денонощието има 50 нови случая на заразени с коронавирус в страната. С тях общо носителите на COVID-19 стават 1437. От всички, 39 са в интензивни отделения, а 287 са в болница, гласи информацията от НОЩ.

За останалите 1150 случая болестта протича сравнително леко и те прекарват лечението си по домовете.

Заразата е в 9 области, с 2 по-малко от вчера. Има 5 нови случая сред медицински персонал.

От брифинга стана ясно, че в Област Пловдив има установени 2 клъстера в 2 фамилии с общо 13 човека от село Брестовица. Заразата е дошла от хора, пристигнали от Германия.

243 случаи са излекуваните досега, като в тях влизат и тези на домашно лечение.

През по-голямата част от времето на брифинга председателят ген. Венцислав Мутафчийски даде оценка на ръководения от него щаб и описа големите мащаби на заразата в други държави.

„Фундаменталната идея на този щаб беше обществото да бъде максимално и обективно информирано за разпространението на COVID-19. Това има няколко измерения. Освен че хората се чувстват достатъчно информирани, има и гласове, че това носи и стрес. Но на нас не ни е позволено да манипулираме данните с цел да се харесаме на хората. И за нас това е емоционално изчерпваща задача. Цял живот ние като лекари поднасяме много неприятни вести на нашите пациенти и това е част от стреса в нашата работа.“ Професорът сподели, че дори когато поднасят добри новини, също са заливани от емоции, което също им носело стрес.

„Приносителите на лоши вести ги убиват, на път сме и да ни убият“, с усмивка каза човекът във военната униформа, „но все пак докато важи тази заповед на премиера, ние трябва да си изпълняваме нашите фунции.“

Господин Мутафчийски се извини на сънародниците си, че не винаги вестите им са оптимистични.

В Хасковска област продължават да вземат само по няколко проби на ден. От съобщение на Областна администрация става ясно, че последното денонощие са изследвани шест проби за наличие на коронавирусна инфекция. Те са на пациент от Инфекциозното отделение и пет медицински специалисти към „МБАЛ Хасково“. Единственият позитивен тест е на жена на 39-годишна възраст, майка на 15-годишното момче, което е било заразено преди това. Тя е развила двустранна бронхопневмония, задух, кашлица и температура.

Снимка: МС

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 29, 2020 17:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама